Sýria: Povstalci sa začali sťahovať z predmestia Damasku

Sýrski povstaleckí bojovníci sa v pondelok na základe dohody s vládou začali sťahovať zo západného predmestia Damasku. Prvá skupina, v ktorej boli desiatky povstalcov a ich rodín, opustila predmestie Kudsája v sprievode predstaviteľov Červeného polmesiaca a zamestnancov OSN, povedal agentúre DPA Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

01.12.2015 08:07
debata (46)

Evakuácia bola súčasťou dohody, podľa ktorej vláda zrušila blokádu dodávok potravín a zdravotníckeho materiálu do tohto predmestia, uviedol miestny aktivista Muhammad Abdalláh.

Kudsája je jednou z viacerých oblastí na západe Damasku, kde sa darí dlhodobo dodržiavať prímerie. Vládne sily však obnovili jej blokádu po tom, čo povstalcov obvinili z únosu stúpenca režimu.

Podľa Abdalláha smerovali povstaleckí bojovníci do provincie Idlib v severozápadnej Sýrii, ktorú ovládajú opozičné sily. Predtým sa s vládou dohodli na odovzdaní svojich zbraní, pričom na bezpečnostnú situáciu dohliadala neozbrojená miestna komisia.

Medzi sýrskym režimom a povstalcami prebiehajú aj rokovania od odchode opozičných bojovníkov zo západného predmestia Homsu, kde stále žije okolo 50 000 ľudí. V máji 2014 sa podobná evakuácia uskutočnila pod dohľadom OSN v historickom centre Homsu.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci