Erdogan odstúpi, ak sa obvinenia Ruska o rope od IS ukážu ako pravdivé

Erdogan opakovane označuje tvrdenia, že Turecko kupuje ropu od Islamského štátu, za "urážku". V pondelok v Paríži - kde bol v rovnakom čase ako Putin, ale nestretli sa - Erdogan vyhlásil, že by musel odstúpiť, keby sa obvinenia Ruska ukázali ako pravdivé.

01.12.2015 09:49 , aktualizované: 12:02
Turecko, Recep Tayyip Erdogan, premiér Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan.
debata (173)

Dodal, že rovnako by mal postupovať aj Putin, keby sa jeho obvinenia na adresu Turecka ukázali ako falošné. Putin však podľa agentúry TASS tvrdí, že Rusko má k dispozícii správy, ktoré jeho obvinenia na adresu Turecka potvrdzujú.

Obe krajiny majú síce rozvinutú vzájomnú spoluprácu v oblasti ekonomiky, ale pokiaľ ide o konflikt v Sýrii, stoja na opačných stranách: Rusko podporuje prezidenta Bašára Asada a jeho armádu, zatiaľ čo Turecko poskytuje pomoc opozícii a povstaleckým skupinám.

Turecko je súčasťou Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá v Sýrii a Iraku bojuje s IS, ale súčasne čelí obvineniam z váhavosti voči extrémistickým skupinám. V súvislosti s obchodovaním s ropou sa v minulosti opakovane objavovali správy, že IS zo Sýrie pašuje ropu ilegálnym priekupníkom v Turecku. Odvtedy však Ankara posilnila bezpečnostné opatrenia na hraniciach.

Ankara chce otvoriť vojenský komunikačný kanál s Moskvou

Turecko navrhuje vytvoriť vojenský komunikačný kanál s Moskvou, aby sa v budúcnosti predišlo podobným incidentom, akým bolo nedávne zostrelenie ruského bombardéra na turecko-sýrskych hraniciach.

V utorok na to podľa agentúry Reuters vyzval turecký premiér Ahmet Davutoglu. Vzťahy Moskvy a Ankary sa po novembrovej udalosti vyhrotili. Kým Rusko tvrdí, že turecká armáda zničila ruskú stíhačku nad sýrskym územím, Turecko vyhlasuje, že incident sa odohral v jeho vzdušnom priestore.

Davutoglu na utorkovej tlačovej konferencii tiež vyhlásil, že Turecko bude pokračovať v úsilí vytlačiť bojovníkov radikálnej organizácie Islamský štát z pohraničných oblastí na sýrskej strane spoločnej hranice.

V tejto oblasti, teda na sýrskej strane turecko-sýrskeho pomedzia, pôsobí aj ruské vojenské letectvo. V uplynulých týždňoch Ankara obvinila Moskvu, že jej lietadlá niekoľkokrát narušili turecký vzdušný priestor.

Napätie na hraniciach vyvrcholilo pred dvoma týždňami, keď turecká armáda zostrelila ruský bombardér Su-24. Ankara tvrdí, že dvojčlennú posádku stroja opakovane varovala, Moskva kontakt popiera.

V pondelok ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že zostrelenie lietadla malo zabezpečiť bezpečnosť pre nelegálne dodávky ropy od Islamského štátu do Turecka. Putinov turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan toto tvrdenie označil za ohováranie.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Ahmet Davutoglu #Recep Tayyip Erdogan #zostrelenie lietadla