Britský parlament bude hlasovať o rozšírení náletov proti IS

Britskí poslanci v stredu budú debatovať a potom aj hlasovať o návrhu na rozšírenie náletov proti radikálom z Islamského štátu (IS) z Iraku aj na území Sýrie. Očakáva sa kladný výsledok.

02.12.2015 07:36
debata (2)

Návrh vládnych konzervatívcov na rozšírenie náletov aj na ciele v Sýrii má šancu na schválenie aj vďaka tomu, že šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn, ktorý je odporcom náletov, nechal poslancom svojej strany pre hlasovanie voľnú ruku.

Očakáva sa však dlhá a ostrá debata. Doteraz nerozhodnutí poslanci sú ako v radoch premiérových konzervatívcov, tak aj medzi Corbynovými labouristami. Konzervatívci pritom zvyčajne majú v Dolnej snemovni len 16 hlasov.

Podľa dobre informovaných zdrojov, na ktoré sa odvoláva BBC, je návrhu naklonených 380 poslancov, zatiaľ čo približne 260 je proti. Debata sa má začať v stredu popoludní a trvať by mala až do 23:00 SEČ.

Vládna strana rozbehla kampaň za rozšírenie úderov v reakcii na parížske teroristické útoky. Londýn doteraz podniká nálety na extrémistov iba v Iraku. V roku 2013 britskí poslanci letecké údery v Sýrii odmietli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #Irak #radikáli #IS