USA sprísnia cestovanie bez víz

Obava, že sa terorizmus prenesie spoza Európy za Atlantik, núti Američanov dôkladnejšie preverovať ľudí, ktorí sa chystajú navštíviť USA v rámci bezvízového styku. Túto výhodu pri cestách do Spojených štátov využívajú občania 38 krajín sveta, sú medzi nimi aj Slováci. Tých sa však nové opatrenia v podstate nedotknú, pretože úprava je zjavne namierená proti radikálnym moslimom zo západnej Európy, ktorí by mohli mať v úmysle spáchať atentáty v USA. Podobne to platí aj v súvislosti s možnými požiadavkami Washingtonu na technické náležitosti cestovných pasov.

02.12.2015 11:20
John Earnest, USA, Biely dom Foto: ,
Hovorca Bieleho domu John Earnest povedal, že zmeny v bezvízovom styku poskytnú Američanom väčšie šance predísť možným teroristickým útokom v USA.
debata (18)

Sprísnenie bezvízového styku je reakcia na nedávne atentáty v Paríži. Američanov znepokojila skutočnosť, že ich spáchali islamisti, čo sa narodili v európskych štátoch, ktoré patria na zoznam zvýhodnených 38 štátov. Išlo o občanov Belgicka a Francúzska, pričom ešte najmenej v jednom prípade je preukázané, že terorista prenikol do EÚ ako utečenec zo Sýrie. „Zmeny v bezvízovom styku nám poskytnú väčšie šance predísť možným teroristickým útokom v USA,“ povedal podľa agentúry Reuters hovorca Bieleho domu John Earnest.

Stále nás znepokojovalo, že do Európy a z nej prúdi výrazne viac zahraničných bojovníkov ako v prípade Spojených štátov. Sčasti máme zemepisnú výhodu a naše obyvateľstvo nemá takú vôľu pripojiť sa k islamistom v Sýrii.
Ben Rhodes, zástupca poradkyne Bieleho domu pre národnú bezpečnosť

Američania oznámili, že začnú zbierať viac informácií o cestujúcich, ktorí navštívili krajiny, ako sú Sýria a Irak. Do týchto štátov smerujú radikalizovaní moslimovia, aby sa pripojili k teroristickej organizácii Islamský štát a mnohí sa neskôr vrátia do Európy. Bezvízový styk im umožňuje pohodlne dostať sa do USA.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti zároveň má za úlohu, aby všetky pasy občanov bezvízových krajín obsahovali podrobné biometrické údaje vrátane odtlačkov prstov. Na Slovensku sa takéto cestovné doklady vydávajú už niekoľko rokov. Pri ich vybavovaní úradníci snímajú nielen tvár, berú aj odtlačky prstov. „Chceme dosiahnuť, aby okrem iného bolo možné cestovať do USA len s pasom vybaveným čipom,“ poznamenal podľa denníka New York Times šéf republikánskej väčšiny v dolnej komore parlamentu Kevin McCarthy. Čip obsahujú nové slovenské cestovné doklady na prednej strane.

Bezvízový styk s USA

  • Voľne môžu cestovať do Spojených štátov občania 38 krajín sveta (dĺžka turistického pobytu nesmie prekročiť 90 dní). Táto výhoda sa vzťahuje aj na Slovensko.
  • Ročne využije bezvízový styk s USA viac ako 21 miliónov ľudí. Najviac tam cestujú Briti a Japonci (zhodne 4 milióny každý rok), za nimi nasledujú Nemci (2,1 milióna). Z posledných dostupných oficiálnych amerických údajov vyplýva, že v roku 2013 pricestovalo bez víz do Spojených štátov takmer 36-tisíc Slovákov.
  • Turisti zo zvýhodnených 38 štátov minú ročne v USA 100 miliárd dolárov.

USA tiež dali najavo, že očakávajú ešte lepšiu spoluprácu s partnerskými krajinami v súvislosti s výmenou informácií o podozreniach v prípade cestovania do rizikových štátov, ako sú Sýria, Irak a tiež Afganistan.

Vo Washingtone jasne poukázali na to, že tamojšie bezpečnostné zložky veľmi vážne berú do úvahy správy o odchode radikalizovaných moslimov k džihádistickým bojovníkom. „Stále nás znepokojovalo, že do Európy a z nej prúdi výrazne viac zahraničných bojovníkov ako v prípade Spojených štátov. Sčasti máme zemepisnú výhodu a naše obyvateľstvo nemá takú vôľu pripojiť sa k islamistom v Sýrii,“ zdôraznil podľa agentúry AP zástupca poradkyne Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes.

Kým v prípade USA sa dá špekulovať, že za džihádistami vycestovalo minimum osôb, situácia v západnej Európe je alarmujúca. Odhaduje sa, že prinajmenšom to môže byť viac ako päťtisíc mužov nakazených propagandou vraždenia.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #cestovanie #USA #víza