Pakistan nedovolil migrantom vyhosteným z EÚ opustiť lietadlo

Pakistan odmietol prijať migrantov, ktorí boli do krajiny deportovaní z Grécka. Úrady 30 utečencom nedovolili na letisku v Islamabade vystúpiť z lietadla, informovala agentúra Reuters.

03.12.2015 10:37
debata (27)

Pakistan začiatkom novembra oznámil, že pozastavuje dohody, ktoré uzavrel s členskými krajinami Európskej únie okrem Británie ohľadom prijímania vyhostených utečencov. Islamabad si vtedy sťažoval, že Pakistanci sú často označovaní za teroristov a bez ďalšieho skúmania ich posielajú späť do vlasti.

Pred týždňom vysokí predstavitelia Pakistanu a Európskej únie viedli rokovania s cieľom urovnať spor ohľadom nútených repatriácií.

Vo štvrtok pakistanské ministerstvo oznámilo, že lietadlom z Grécka do Islamabadu dorazilo 30 „nepreverených utečencov“. „Na rozkaz ministra vnútra úrady nedovolili takýmto nelegálne vyhosteným ľuďom a posádke opustiť lietadlo,“ konštatovalo ministerstvo vo svojom vyhlásení.

Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat sú v poslednej dobe Pakistanci siedmou najväčšou skupinou žiadateľov o azyl v EÚ. Medzi druhým štvrťrokom minulého roka a druhým štvrťrokom tohto roka prijali úrady členských krajín EÚ skoro 25 400 žiadostí o azyl od pakistanských občanov, z toho viac ako štvrtinu vybavili kladne.

Pakistanský minister vnútra Čaundrí Nisar Ali Chán sa v novembri sťažoval, že väčšina únijných krajín vyhosťuje predpokladaných Pakistancov bez toho si na úradoch overili ich národnosť a ďalšie podrobnosti. Do Pakistanu podľa neho vlani vyhostili 90-tisíc ľudí rôznych národností.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Pakistan #utečenci