Putin v posolstve pasoval Rusko za popredného bojovníka s terorizmom

Ruský prezident Vladimir Putin v Kremli poďakoval ruským vojakom bojujúcim s medzinárodným terorizmom a vyzval ďalšie štáty k vytvoreniu "jednotného frontu" proti tomuto javu.

03.12.2015 10:48 , aktualizované: 12:40
Putin, Rusko, Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin v Kremli počas svojho tradičného príhovoru o stave krajiny.
debata (223)

Putin ostro kritizoval turecké vedenie, ktorému pripísal zodpovednosť za nedávne zabitie oboch príslušníkov ruských síl v Sýrii.

„Je to boj za slobodu, za pravdu, za slobodu ľudstva,“ vyhlásil o boji proti terorizmu a pripomenul ruské obete. Naposledy si ich vyžiadalo októbrové zničenie civilného lietadla na egyptskom Sinaji, pri ktorom zahynulo 224 ľudí. K atentátu sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát.

Ruskí vojaci v Sýrii podľa hlavy štátu bojujú predovšetkým za Rusko a za bezpečnosť ruských občanov, pretože v Sýrii pôsobí tiež mnoho teroristov pôvodom z Ruska. „Musíme ich zničiť aj vo vzdialených oblastiach,“ zdôraznil s tým, že aj to bol dôvod pre nasadenie ruského letectva v Sýrii.

O zostrelení ruského bombardéra: Len Alah vie, prečo to urobili

Bez toho, aby priamo menoval Spojené štáty či ďalšie krajiny, ruský prezident poznamenal, že je jasné, kto destabilizoval Blízky východ. „Vieme, prečo sa tak stalo, kto chcel zvrhnúť nepohodlné režimy … navaril túto kašu, zničili štátnosť a potom si jednoducho umyli ruky, otvorili cestu radikálom, extrémistom a teroristom,“ vyhlásil.

Teraz je však podľa Putina nutné „dať bokom všetky spory a vytvoriť jednotný front“ proti terorizmu, pôsobiaci podľa noriem medzinárodného práva a pod záštitou OSN. „Každý civilizovaný štát je povinný prispieť,“ povedal.

To však tiež znamená neuplatňovať dvojaký meter a nerobiť žiadne obchody s teroristami, poznamenal. „Vieme, kto si v Turecku napĺňa svoju kapsu a dovoľuje teroristom zarábať,“ povedal. Príslušníci tureckej vládnucej elity podľa Putina kupujú ropu od Islamského štátu a za tieto peniaze si teroristi zaobstarávajú zbrane a podnikajú atentáty proti občanom Ruska, Francúzska a ďalších krajín.

Turecké vedenie ostro kritizoval aj za zostrelenie ruského bombardéra a zabitie ruských vojakov ako „podlý vojnový zločin“. Avšak uistil, že Rusko sa nechystá „rinčať zbraňami“, ani nekladie znamienko rovnosti medzi spriateleným tureckým národom a častí terajšej vládnucej elity.

„Asi len Alah vie, prečo to urobili. Zjavne sa Alah rozhodol potrestať vládnucu kliku v Turecku, keď ju zbavil rozumu a úsudku,“ povedal Putin.

O ekonomike: Musíme zaujať miesto medzi vodcami

Ruská ekonomická situácia je „skutočne ťažká, ale nie je kritická“, uviedol Putin. Pripustil, že krajina musí počítať s dlhším obdobím nízkych cien ropy a plynu, ktoré sú hlavnými položkami ruského vývozu, a že mnoho odvetví, napríklad stavebníctvo alebo automobilový a ľahký priemysel, sa ocitli v „rizikovom pásme“.

„Ak nič nezmeníme, prejeme naše rezervy a ekonomika neporastie. Kvôli aktuálnym problémom nemožno strácať zo zreteľa globálne tendencie. Vznikajú nové obchodné zoskupenia, menia sa rysy svetovej ekonomiky. Môžeme a musíme zaujať miesto medzi vodcami. Rusko nemá právo byť zraniteľné,“ vyhlásil.

Vládu vyzval, aby sa sústredila na zlepšenie situácie štátneho rozpočtu, ktorého deficit v budúcom roku má byť trojpercentný, ako aj na zlepšenie podnikateľského ovzdušia. Sľúbil tiež v blízkej dobe nemeniť daňové podmienky pre podnikanie a uľaviť podnikateľom od „armády kontrolórov“. Podnikateľská sloboda by sa podľa šéfa štátu mala stať ruskou odpoveďou na západné sankcie voči Moskve, uvalené vlani za ruský podiel na ukrajinskú krízu.

O verejnom zdravotníctve: Zvýšila sa priemerná dĺžka života

Putin sa podrobne venoval aj oblasti školstva, zdravotníctva a sociálnej sfére. Žiadal napríklad zvýšiť kvalitu vzdelávania a vytvárať nové študijné miesta, pričom nariadil vyčleniť sumu do 50 miliárd rubľov na opravy školských budov.

Informoval, že priemerná dĺžka života by v Rusku do roku 2016 mala podľa predbežných odhadov presiahnuť 71 rokov. Upozornil, že v priebehu uplynulých desiatich rokov sa tento ukazovateľ zvýšil o viac než päť rokov, čo je podľa Putina dôsledok politiky v oblasti verejného zdravotníctva.

Za ďalší výdobytok ruského zdravotníctva Putin označil fakt, že väčšina operácií sa v krajine vykonáva bez čakania.

V rámci podpory pôrodnosti v Rusku sa Putin vyslovil za predĺženie programu vyplácania tzv. materského kapitálu o ďalšie dva roky. Ide o pomerne veľkú sumu peňazí vyplácanú rodinám po narodení alebo osvojení druhého a každého ďalšieho dieťaťa, ktorá je účelovo viazaná na nákup nehnuteľnosti pre novú rodinu, vzdelávanie dieťaťa alebo dôchodkové sporenie rodičov. Putin pritom uznal, že pokračovanie v tomto vládnom programe, ktorý funguje od roku 2007, zrejme spôsobí problémy v rozpočte, ale označil ho za nutný.

Putinovo posolstvo o stave Ruska

Putin podľa kremeľských zdrojov svoj prejav pripravoval celú stredu. Predniesť každoročne posolstvo o stave krajiny hlave štátu ukladá ruská ústava. Jeho reč prenášaný hlavnými ruskými stanicami sleduje v sále okrem poslancov aj päť stoviek ruských a zahraničných novinárov.
(ČT24)

223 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Turecko #Vladimir Putin