Maďarsko podalo sťažnosť na súd EÚ proti migračným kvótam

Maďarská vláda sa vo štvrtok obrátila na Súdny dvor Európskej únie so sťažnosťou na únijné rozhodnutie prerozdeľovať tisíce migrantov medzi členské štáty na základe kvót. Podľa agentúry AFP to oznámilo maďarské ministerstvo spravodlivosti. Tento krok už dopoludnia avizoval maďarský premiér Viktor Orbán.

03.12.2015 11:19 , aktualizované: 15:54
Maďarsko, Orbán, Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (26)

„Sťažnosť bola podaná,“ potvrdil hovorca rezortu spravodlivosti Gábor Kaleta.

„Maďarsko sa obráti na európsky súd kvôli rozhodnutiu Európskej komisie o povinnom umiestňovaní ľudí, migrantov na maďarskom území,“ avizoval už skôr maďarský premiér. Orbán dodal, že migračné kvóty by rozšírili terorizmus v Európe.

Krajiny Visegrádskej skupiny, medzi ktoré okrem Maďarska patrí aj Česko, Slovensko a Poľsko, podľa neho preukázali, že sa migračná vlna dá zastaviť, keď je k tomu vôľa.

Maďarský premiér, podľa ktorého je „veľa tých, ktorí uvažujú inak a sú nešťastní z tejto záležitosti“, tiež pripomenul, že Slovensko svoju vlastnú žalobu podalo už v stredu.

Podanie sa týka tohtoročného uznesenia ministrov vnútra členských krajín EÚ, podľa ktorého má byť na základe kvót opätovne rozdelených 120-tisíc utečencov. Proti zavedeniu kvót sa pri hlasovaní postavili okrem Slovenska aj Česko, Rumunsko a Maďarsko, zatiaľ čo Fínsko sa zdržalo.

Kampaň proti kvótam

Maďarská vláda spustila tlačovú kampaň, ktorá tvrdo napáda prerozdeľovanie utečencov v Európskej únii podľa kvót. Mnohé maďarské noviny dnes podľa agentúry AFP vyšli zo sloganmi vládnej kampane typu „kvóty zvyšujú teroristické ohrozenie“, alebo „v priemere každých 12 sekúnd prichádza do Európy jeden ilegálny prisťahovalec“.

„Nevieme, aké sú ich zámery“ a „nevieme, koľko teroristov sa medzi nimi skrýva“, varuje kampaň, ktorá má pokračovať aj v rozhlase a televízii. Vláda chystá tiež plagáty s výzvou „Bráňme krajinu!“

V Európe sú však ďalšie státisíce utečencov a utečenecká vlna, ktorá sa tiahne sa z Turecka cez Grécko ďalej po takzvanej balkánskej trase do zvyšku Európy poľavuje len veľmi pozvoľna. To vytvára tlak na ďalšie plány prerozdeľovať migrantov. Ako však v stredu pripustil predseda Európskej rady Donald Tusk, kvóty už nemajú medzi krajinami Európskej únie väčšinovú podporu.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Orbán #utečenci #povinné kvóty