Kerry rokoval na Cypre, dohoda o zjednotení je vraj blízko

Dohoda o zjednotení Cypru je „na dosah ruky", povedal to podľa agentúry AFP americký minister zahraničných vecí John Kerry po návšteve oboch častí rozdeleného ostrova. Kerry sa stretol ako s cyperským prezidentom, tak s hlavou Severného Cypru, ktorý však ako štát uznáva iba Turecko.

03.12.2015 21:56
Kerry, Cyprus, Foto: ,
Zľava severocyperský (turecký) líder Mustafa Akinci, americký šéf diplomacie John Kerry a cyperský prezident Nikos Anastasiadis.
debata (1)

Nádej na dohodu o znovuzjednotení ostrova oživil májový začiatok mierových rokovaní medzi oboma cyperskými lídrami, ktoré sa konajú pod záštitou OSN. „Posledné mesiace začalo byť jasné, že veci sa menia a že bol dosiahnutý hmatateľný pokrok," povedal šéf americkej diplomacie.

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie z júla 1974, keď Ankara vyslala do severnej tretiny ostrova vojská v reakcii na pokus o prevrat nacionalistických cyperských Grékov. Tí chceli pripojiť Cyprus ku Grécku. Cyprus je teraz členom EÚ, ale fakticky ide len o južnú, grécku časť ostrova, zatiaľ čo severnú republiku s prevažne tureckým obyvateľstvom uznáva len Turecko.

Agentúra AP poznamenáva, že Cyprus mal dlhú dobu povesť hrobára mierových vyjednávačov a Kerryho návšteva preto podľa nej dáva dôvod na optimizmus. Nedávny nález ložiská zemného plynu v Stredozemnom mori by podľa AP zrejme mohol proces znovuzjednotenia urýchliť.

Zjednocovací plán predpokladá vytvorenie federácie s dvoma paralelnými systémami. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis a jeho severocyperská náprotivok Mustafa Akinci by sa mali stretnúť tento mesiac ešte trikrát, zatiaľ čo ich tímy rokujú každý deň. Akinci v októbri vyhlásil, že dohodu očakáva v polovici budúceho roka.

Najpálčivejšou otázkou je rozdelenie právomocí medzi federálnu vládu a lokálne kabinety. Jedná sa tiež o tom, ako vyriešiť majetkové straty, ktoré utrpeli súkromné ​​osoby v oboch častiach ostrova, a ako zdieľať prírodné bohatstvo, vrátane pobrežných ložísk ropy a plynu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #john kerry #zjednotenie ostrova