Čína začne od znečisťovateľov vymáhať kompenzácie

Čínska vláda plánuje počas najbližších dvoch rokov začať vymáhať kompenzácie od spoločností i jednotlivcov, ktorí znečisťujú životné prostredie, a to predovšetkým od tých, ktorí poškodzujú štátny majetok. Informuje o tom agentúra Reuters.

04.12.2015 09:53
debata (2)

Štátna rada na svojej webovej stránke uviedla, že vyskúša túto politiku najskôr iba v niekoľkých provinciách, kým ju v roku 2018 uplatní celoštátne. Jej plán sa vzťahuje na znečistenie vzduchu, vody a pôdy a tiež na škody spôsobené na rastlinách a živočíchoch. V súčasnosti Čína umožňuje zaregistrovaným environmentálnym organizáciám, ktoré pôsobia už najmenej päť rokov, aby začali voči znečisťovateľom právne konanie.

Vysoké úrovne znečistenia vyvolávajú v Číne rozsiahle sociálne nepokoje a vážne obavy vedenia krajiny. Ochranári životného prostredia hovoria, že veľkí znečisťovatelia bežne prekračujú vládou stanovené emisné limity.

Metropolu Peking dusilo tento týždeň znečistené ovzdušie a úrady vyhlásili druhú najvyššiu úroveň pohotovosti: uzavreli diaľnice, zastavili alebo prerušili výstavbu a varovali obyvateľov, aby nevychádzali von.

V tom istom čase sa v Paríži zišli šéfovia štátov i vlád sveta, aby na konferencii OSN riešili problematiku zmien klímy. Čína následne v stredu oznámila, že do roku 2020 zníži emisie veľkých znečisťovateľov v rezorte energetiky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #znečistenie