Irak požaduje stiahnutie tureckých síl z Mosulu

Irak vyhlásil, že preniknutie tureckých vojakov na sever provincie Ninive je narušením jeho suverenity. Bagdad vyzval turecké sily na okamžité stiahnutie, informovala agentúra Reuters. Úrad irackého premiéra hovorí o vstupe "zhruba jedného ozbrojeného práporu" tureckých vojakov. Podľa irackého prezidenta ide o porušenie medzinárodného práva.

05.12.2015 19:04
debata (96)

Iracké ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení označilo tureckú vojenskú aktivitu za inváziu a odmietlo vykonávanie akýchkoľvek vojenských operácií, ktoré nie sú koordinované s vládou v Bagdade. Ide o „porušenie medzinárodných noriem a zákonov a irackej suverenity“, okomentoval dianie prezident Fuád Masúm s tým, že incident prispieva k ďalšiemu zvýšeniu napätia v regióne.

Šéf bezpečnostného a branného výboru irackého parlamentu Hakím Zamilí dokonca vyzval premiéra k tomu, aby armáda začala letecké údery proti tureckým vojakom, ktorí ešte na irackom území zostávajú.

Turecký bezpečnostný zdroj v piatok agentúre Reuters povedal, že v severnom Iraku v oblasti Mósulu bolo nasadených prinajmenšom niekoľko sto tureckých vojakov, aby poskytli „odbornú pomoc“ irackým ozbrojeným silám, ktoré v oblasti bojujú proti islamistom. Zdroj tvrdil, že koalícia krajín bojujúcich proti radikálnemu Islamskému štátu (IS) bola o tomto kroku upovedomená.

Dva americké armádne zdroje podľa Reuters v piatok potvrdili, že USA vedeli o nasadení stoviek tureckých vojakov v severnom Iraku, ale nejde vraj o súčasť aktivít medzinárodnej koalície na čele s USA.

Asíl Nudžajfí, bývalý guvernér provincie Ninive, ktorý je zakladateľom výcvikového tábora pri Mósule, tvrdí, že tureckí vojaci sú v oblasti na žiadosť premiéra Hajdara Abádího a ministra obrany Chálida Ubajdího. Vojaci vraj miestnych sunnitských bojovníkov len cvičia, nevyzbrojujú ich.

„Nedali nám žiadne zbrane, aj keď sme ich žiadali,“ citovala Nudžajfího agentúra AP. „Vybavili sme túto jednotku na čiernom trhu z našich vlastných peňazí a myslíme si, že budú najlepšou silou pre oslobodenie Mósulu od organizácie Islamský štát,“ dodal.

V oblasti sú aktívni tiež menšinoví Kurdi, ktorí v severnom Iraku žijú a s pomocou medzinárodnej koalície bojujú proti IS. Zároveň však majú kritické vzťahy s Tureckom, ktoré obnovilo boje proti kurdským separatistom na svojom území a tiež v Sýrii a v Iraku.

Mósul, ktorý je najväčším mestom na severe Iraku, padol do rúk islamistickým radikálom pri bleskovej ofenzíve už v júni minulého roka.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #Mósul