Le Penová hovorí o kolektívnej samovražde socialistov

Líderka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová sa voličom poďakovala za ich podporu v prvom kole regionálnych volieb, z ktorých nacionalisti vyšli ako víťazi v šiestich z 13 regiónov, pričom v najmenej dvoch je pozícia ich kandidátov veľmi silná.

07.12.2015 11:48
Marine Le Penová Foto: ,
Líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národný front Marine Le Penová na archívnej snímke z 25. marca 2015.
debata (32)

Úspech FN vo voľbách, ktorý sa vo všeobecnosti očakával, Le Penová vo vysielaní televízie BFMTV pripísala tomu, že „Francúzi majú už dosť toho, že sa s nimi zaobchádza ako so stádom oviec“. Dodala, že Francúzi prejavili chuť „vyskúšať, aké to bude s FN“.

Samotná Le Penová má veľkú šancu vyhrať túto nedeľu v druhom kole volieb v regióne Nord-Pas-de-Calais-Picardie, kde je dlhodobo problém s migrantmi snažiacimi sa dostať z francúzskeho prístavného mesta Calais do Británie. Pokiaľ ide o plány v prípade zvolenia, Le Penová dnes pre BFMTV vyhlásila, že má v úmysle zastaviť tam „všetku medzinárodnú spoluprácu“.

Radosť z výsledku FN v prvom kole regionálnych volieb vyjadril aj zakladateľ tejto strany a otec jej vodkyne, Jean-Marie Le Pen. Pre pondelkové vydanie denníka Le Parisien povedal, že jeho radosť je taká veľká, že zrejme zavolá svojej dcére, aby jej zagratuloval.

Na otázku, či to bude začiatok rodinného zmierenia, Le Pen odpovedal, že to nezávisí od neho. Le Penovci sa dostali do veľkého sporu na jar tohto roku kvôli opakovaným kontroverzným vyjadreniam Jeana-Marieho Le Pena, ktoré podľa jeho dcéry poškodzujú povesť strany.

Le Penová sa vyjadrila aj k postupu vládnucej Socialistickej strany (PS), ktorá v nedeľu večer oznámila, že v druhom kole regionálnych volieb nepostaví kandidátov v dvoch kľúčových regiónoch na severe a juhu krajiny, kde sa črtá víťazstvo FN. Le Penová to dnes označila „za kolektívnu samovraždu“ PS.

Rozhodnutie PS, ktoré oznámil jej predseda Jean-Christoph Cambadélis, vyvolalo v radoch PS rozporné reakcie. Kandidát PS Jean-Pierre Masseret sa odmietol stiahnuť z volebného boja.

Bývalý premiér Jean-Pierre Raffarin na margo tejto situácie v rozhovore pre stanicu France Info uviedol, že teraz treba „jasné vyhlásenia, jasné a jednoznačné slová“. „Skončili sme tretí, sťahujeme sa (z boja),“ vyhlásil a súčasne upozornil, že „republika je na pokraji zrútenia“.

Pravicoví republikáni (LR), vedení exprezidentom Nicolasom Sarkozym, v druhom kole regionálnych volieb, ktoré sa uskutoční 13. decembra, odmietajú akékoľvek spojenectvá so socialistami, len aby spoločným úsilím zabránili ďalšiemu víťazstvu FN. Sarkozy odmietol aj myšlienku odstúpenia z druhého kola volieb v prospech PS.

Podľa odhadov výsledkov nedeľňajších volieb si Národný front zaistil približne 30 percent, druhí republikáni 27 percent a socialisti prezidenta Françoisa Hollanda 23 percent. Zelení a radikálna ľavica získali dohromady približne desať percent hlasov.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Národný front