Rusko oznámilo stratu armádnej družice, mala sledovať ponorky

Ruská armáda prišla o družicu Kanopus-ST, ktorú v sobotu vyniesla z polárneho kozmodrómu v Plesecku na obežnú dráhu nosná raketa Sojuz. Oznámil to ruský denník Vedomosti s odvolaním sa na zdroje z ministerstva obrany.

07.12.2015 21:25
debata (52)

Z dvoch družíc umiestnených na obežnú dráhu okolo Zeme podľa ruských zdrojov funguje len jedna, druhá v najbližších dňoch zhorí v atmosfére.

Ruský denník špekuluje, že Kanopus-ST mal byť súčasťou ruského systému protivzdušnej a protiraketovej obrany. Podľa informácií ruských expertov mala družica sledovať svetové oceány a zaznamenávať pohyb ponoriek na hladine aj v morských hlbinách.

Armáda najprv oznámila, že aparát bol bez ťažkostí vynesený na obežnú dráhu a funguje normálne. Neskôr ale pripustila, že o družicu príde. Príčinou je zrejme chybný spoj medzi družicou a nosnou raketou, ktorý sa včas neuvoľnil.

Družica podľa denníka Vedomosti už začala klesať, do atmosféry vstúpi o dva až tri dni. Či možno očakávať vplyv jej úlomkov na Zemi, denník neuvádza.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že družicu vynášala do vesmíru nová nosná raketa Sojuz-2.1B, ktorá má nahradiť rusko-ukrajinské rakety Dneper a Rokot. Jej sobotňajší štart z kozmodrómu Pleseck bol v poradí druhým z piatich skúšobných letov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #družica