Asad by mal odísť, zhodli sa sýrske opozičné skupiny

Zástupcovia sýrskej opozície, ktorí od utorka rokujú za zatvorenými dverami v Rijáde, sa zhodli na vytvorení orgánu, ktorý bude zahŕňať politické aj ozbrojené frakcie a povedie prípravy pre mierové rokovania s vládou prezidenta Bašara Asada.

10.12.2015 21:09
debata (142)

Agentúre Reuters to povedal jeden zo zástupcov opozície Munzir Akbík. Novovytvorený orgán by mal mať 25 členov, ktorí budú zastupovať širokú škálu sýrskej opozície.

Účastníci rokovania žiadajú, aby Asad odstúpil už na začiatku prechodného obdobia, s ktorým sa počíta, a aby sýrska vláda prejavila pred začatím rokovaní s opozíciou ústretové gestá, napríklad prepustila z väzníc politických väzňov, ukončila obliehanie niektorých oblastí a pustila do nich humanitárne konvoje.

Podľa Akbíka zo Západom podporovanej Sýrskej národnej koalície bude v 25-člennej skupine šesť zástupcov koalície v exile, šesť z povstaleckých frakcií, päť z opozície z Damasku a osem nezávislých odborníkov.

Asad by sa mal vzdať moci

Sýrsky prezident Bašar Asad by sa mal vzdať moci na začiatku prechodného obdobia, uvádza sa v záverečnom vyhlásení sýrskych opozičných skupín.

Podľa agentúry Reuters účastníci rokovaní podporili „demokratický mechanizmus prostredníctvom pluralitného režimu reprezentujúceho všetky sektory sýrskeho ľudu" vrátane žien. Zároveň sa zaviazali zachovať sýrske štátne inštitúcie a reštrukturalizovať armádu a bezpečnostné služby.

Konferencia v Rijáde

Od utorka je v saudskoarabskej metropole asi 100 zástupcov rôznych opozičných formácií, ktoré sa pokúšajú zjednotiť sa na stanovisku, s ktorým by sa zapojili do rozhovorov s Damaskom. Neboli pozvané teroristické skupiny, ale ani Kurdi.

Irán, blízky spojenec Bašara Asada, reagoval vyhlásením, že na rokovaniach v Rijáde sa zúčastnili aj skupiny napojené na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS).

„Tieto teroristické skupiny nedostanú možnosť rozhodnúť o budúcnosti Sýrie," zdôraznil námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Šiitský Irán, súper sunnitskej Saudskej Arábie, opakovane tvrdil, že konferencia v Rijáde povedie k neúspechu rokovaní o ukončení vojny v Sýrii.

Konferencia v Rijáde nadväzuje na októbrové viedenské rokovania diplomatov z 20 krajín, na ktorom sa po prvý raz zúčastnil Irán. Ďalšie podobné stretnutie je naplánované na január.

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #sýrska opozícia