Výbor Európskeho parlamentu schválil zoznamy cestujúcich

Výbor Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok schválil kontroverznú prax menných zoznamov cestujúcich v leteckej doprave (PNR), ktorá by mala posilniť boj proti terorizmu. Krok ihneď uvítalo niekoľko únijných krajín. Tento európsky register s údajmi o cestujúcich by tak podľa agentúry AFP mohol byť schválený v pléne EP hneď začiatkom roka 2016. Členské štáty by potom na zapracovanie smernice PNR (Passenger Name Record) mali dva roky. Kritici vidia v PNR ohrozenie občianskych slobôd.

11.12.2015 07:47
debata

„Ide o významnú etapu a príklad spolupráce medzi EÚ a členskými štátmi ohľadom zdieľania spravodajských a iných informácií, ktoré nám pomôžu v boji proti terorizmu,“ povedala britská ministerka vnútra Theresa Mayová. Jej francúzsky náprotivok Bernard Cazeneuve vyzval na čo najrýchlejšie uplatňovanie PNR. Španielsky minister vnútra Jorge Fernández označil rozhodnutie výboru pre ľudské práva a občianske slobody EP za skvelú novinu.

Ministri Francúzska, Británie a Španielska sa vyjadrili po štvrtkovom rokovaní so svojimi kolegami z Nemecka, Poľska a Talianska v Londýne. Na jednodňovej schôdzke za prítomnosti zástupcov Európskej komisie a Spojených štátov tieto európske štáty uzavreli dohodu o spolupráci v boji proti radikalizácii, extrémizmu a terorizmu. Informovala o tom agentúra AFP.

Výbor EP podporil PNR po tom, čo po rokoch sporov o tejto otázke dospeli únijní predstavitelia ku kompromisu, ako by nová prax mala vyzerať. K najcitlivejším bodom patrilo vymedzenie obdobia, počas ktorého sa majú dáta uchovávať.

Údaje pre PNR zahŕňajú informácie poskytované cestujúcimi leteckým dopravcom, predovšetkým itinerár, telefonické a ďalšie spojenie a spôsob platenia. Letecké spoločnosti by mali povinnosť zasielať tieto informácie členským krajinám, ktorých sa daný let týka. Tieto krajiny by informácie museli poskytnúť aj ostatným štátom EÚ.

Cieľom je podľa AFP môcť identifikovať osoby, ktoré nie sú známe zo vzťahu s terorizmom, ale podľa analýz údajov z ich letov by mohli mať väzbu na terorizmus. Takto podozrivé osoby by sa stali predmetom vyšetrovania.

V minulosti sa o podobných zoznamoch cestujúcich v leteckej doprave opakovane hovorilo, ako problematické a kontroverzné boli spomínané v súvislosti s otázkou ľudských slobôd. Európska komisia i členské štáty zoznamy cestujúcich v rôznej miere podporovali, naopak Európsky parlament opatrenia roky blokoval.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker na zasadnutí Európskeho parlamentu po krvavých útokoch v Paríži opäť pripomenul prax PNR. „Existujú isté (sporné) otázky, ktoré je potrebné vyriešiť, a sú dôvody, prečo to urobiť,“ povedal vtedy šéf komisie v prejave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #cestujúci #boj proti terorizmu #letecká doprava