Útočníčka zo San Bernardina sa pokúšala kontaktovať extrémistov

Tashfeen Maliková, ktorá spolu so svojím manželom Syedom Rizwanom Farookom zastrelila minulý týždeň v kalifornskom meste San Bernardino 14 ľudí, sa niekoľko mesiacov pred incidentom neúspešne pokúšala nadviazať spojenie s viacerými islamistickými skupinami na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra Reuters.

11.12.2015 08:11
debata (4)

Podľa amerických vládnych zdrojov islamisti Malikovej pokusy o kontakt ignorovali pravdepodobne preto, že sú v ostatnom čase mimoriadne opatrní v prístupe k osobám, ktoré nepoznajú alebo im neboli odporučené.

Počet extrémistických organizácií, s ktorými sa Maliková pokúšala nadviazať spojenie, ani spôsob, akým to chcela uskutočniť, zatiaľ nie je známy. Podľa amerických úradov sa však takmer s istotou pokúšala osloviť v Sýrii operujúcu skupinu Front an-Nusra, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Kajdá.

Jeden zo zdrojov agentúry Reuters uviedol, že nejestvujú prakticky nijaké dôkazy o tom, že by Maliková a Farook boli v priamom kontakte s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS). Tá sa okrem iného prihlásila k zodpovednosti za útoky z 13. novembra, pri ktorých v Paríži zahynulo 130 ľudí.

Riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey povedal, že manželia približne v čase spáchania útoku vyhlásili, že konajú v mene Islamského štátu, ktorý ich následne prijal za svojich.

Podľa amerických predstaviteľov však militanti o existencii Malikovej a Farooka pred spáchaním masovej vraždy v San Bernardine vôbec nevedeli.

Policajní potápači začali prehľadávať jazierko, nachádzajúce sa neďaleko miesta masakry, pri ktorom sa dvojica v deň spáchania vraždy stretla. Čo konkrétne polícia v jazere hľadá, jej predstaviteľ odmietol prezradiť. Uviedol len, že pátracia akcia môže trvať aj niekoľko dní.

Farook (28) a Maliková (29) spustili streľbu z útočných pušiek v stredu 2. decembra počas predvianočného večierka pre Farookových kolegov v zariadení sociálnych služieb v San Bernardine. Pri útoku zahynulo 14 ľudí a ďalších 23 osôb utrpelo zranenia. Oboch útočníkov neskôr zabili policajti pri prestrelke.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #islamisti #San Bernardino