V Burundi zaútočili ozbrojenci na vojenské zariadenia, osem mŕtvych

Dvaja vojaci a päť neznámych ozbrojencov zahynulo v noci na piatok pri napadnutí armádnych stanovíšť v burundskej metropole Bujumbure. S odvolaním sa na miestne úrady aj očitých svedkov z radov vojakov o tom informovala agentúra Reuters. Burundi sužuje násilie od jari, keď prezident Pierre Nkurunziza oznámil tretiu kandidatúru na úrad hlavy štátu v rade. Jeho odporcovia to považujú za porušenie ústavy.

11.12.2015 08:25
debata

Údajní odporcovia Nkurunzizovej vlády zaútočili pri koordinovanej akcii na tri vojenské stanovištia. Metropolou stredoafrického štátu sa v noci ozývala streľba aj výbuchy. Obete si vyžiadala prestrelka pri vojenskej základni Ngagara v severnej časti hlavného mesta.

Hovorca prezidenta Willy Niyamitwe na sociálnej sieti twitter uviedol, že Nkurunzizovi odporcovia zaútočili na vojenské zariadenia v snahe oslobodiť väzňov, ale „neboli úspešní“.

Svetové mocnosti sa obávajú, že by Burundi mohlo postupne znovu zabŕdnuť do etnických konfliktov, z ktorých sa dostalo v roku 2005 po ukončení 12 rokov trvajúcej občianskej vojny.

Nkurunziza v júli v sporných voľbách zvíťazil a stal sa opäť prezidentom. Podľa opozičných skupín si násilie pred voľbami a po nich vyžiadalo prinajmenšom 240 obetí. Tisíce ľudí zo strachu z obnovenia ozbrojeného konfliktu utiekli do susedných štátov, predovšetkým na sever Tanzánie.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #násilie #burundi