V Nemecku je vraj 1 100 radikálnych islamistov pripravených k násiliu

V Nemecku žije zhruba 1 100 radikálnych islamistov schopných použiť násilie. V rozhovore poskytnutom nemeckej stanici MDR to uviedol Hans-Georg Maassen, predseda Spolkového úrad pre ochranu ústavy (BfV), ktorý v Nemecku vykonáva funkciu kontrarozviedky. Asi 430 týchto jednotlivcov považuje úrad za nebezpečné osoby pripravené spáchať závažné trestné činy.

11.12.2015 10:14
debata (84)

Nemecko je podľa Maassena v hľadáčiku teroristických organizácií al-Kajdá a Islamský štát (IS) už niekoľko rokov. Zapojením do operácie proti IS v Sýrii sa pozornosť teroristov upretá na Nemecko ešte viac sústredí. Stupeň ohrozenia krajiny sa tým však podľa Maassena nezvýši.

Berlín vo štvrtok vyslal do Turecka prvé dve prieskumné lietadlá a jedno tankovacie lietadlo, ktoré sa po boku medzinárodnej koalície vedenej USA zapojí do boja proti IS v Sýrii. Nemecko sa však nebude podieľať priamo na náletoch.

Maassen v rozhovore s MDR vyzval k tomu, aby prichádzajúci utečenci, ktorí sa v domovine dostali do kontaktu s islamistami, podali úradom čo najviac informácií. „To nie je udávanie,“ uviedol s tým, že nemecké tajné služby z ich poznatkov môžu vyvodzovať, aké nebezpečenstvo krajine hrozí.

Utečenci sa podľa Maassena stávajú obeťami pokusov o regrutovanie do služieb radikálneho islamu aj na území Nemecka. BfV zaznamenal prinajmenšom 150 takýchto pokusov. V Nemecku žijúci Salafisti, ktorí presadzujú návrat k raným formám islamu, sa vraj snažia pôsobiť predovšetkým v utečeneckých zariadeniach. Niektorí sa však pokúšajú utečencov prinútiť k spolupráci už na staniciach bezprostredne po príchode do krajiny.

„V Nemecku má salafistická scéna zhruba 8 350 členov. Ich počet v posledných mesiacoch prudko vzrástol. Na konci septembra ich bolo len asi 7 900,“ uviedol Maassen.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islamisti