Valls: Islamský štát musíme zničiť v Sýrii a Iraku, ale aj v Líbyi

Organizáciu Islamský štát bude treba zničiť nielen v Sýrii a v Iraku, ale nepochybne aj v Líbyi. V rozhovore poskytnutom rádiu France Inter to uviedol francúzsky premiér Manuel Valls. Paríž zatiaľ podniká nálety na radikálov z IS len na Blízkom východe. Na začiatku decembra však priznal, že pozorovacie lety vykonáva aj nad oblasťami v Líbyi, kde IS pôsobí.

11.12.2015 12:09
debata (16)

„Sme vo vojne, máme nepriateľa, DAIŠ (arabská skratka pre IS), s ktorým musíme bojovať a ktorého musíme zničiť: v Sýrii, v Iraku a zajtra nepochybne v Líbyi,“ uviedol Valls. Už na začiatku decembra Valls vyhlásil, že Líbya bude „veľkou témou nadchádzajúcich mesiacov“.

Takmer mesiac po parížskych atentátoch z 13. novembra, ktoré si vyžiadali životy 130 ľudí, je podľa premiéra teroristická hrozba „stále prítomná“. Francúzsko má „stovky, tisíce mladých ľudí, ktorí podľahli radikalizácii“.

Pred týždňom Francúzsko informovalo, že 20. a 21. novembra uskutočnila nad severnou Líbyou prieskumné lety, ktoré sa zamerali na okolie miest Syrta a Tobrúk. V pláne sú vraj aj ďalšie monitorovacie mi­sie.

Francúzske lietadlá sa už od vlaňajška zúčastňujú leteckých úderov na pozície IS v Iraku a od tohtoročného septembra tiež v Sýrii.

Moc IS v Líbyi rastie. V radoch miestnej odnože organizácie pôsobí asi 2-tisíc až 3-tisíc ľudí. Zhruba polovica z nich v meste Syrta. Podľa niektorých správ sa radikálni islamisti do tejto severoafrickej krajiny stále častejšie presúvajú z Blízkeho východu kvôli náletom koaličných síl a Ruska.

Líbya sa po revolučnom roku 2011 nedokázala vymaniť z chaosu ani zriadiť fungujúce štátne inštitúcie. Má dve vlády a dva parlamenty a bezpečnostnú situáciu zhoršuje rivalita ozbrojených skupín, ktoré sa podieľali na zosadení vlády Muammara Kaddáfího.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Fracúzsko #Manuel Valls #IS