Nemeckým slovom roka 2015 sa stal výraz utečenci

Nemeckým slovom roka 2015 sa stal výraz utečenci (Flüchtlinge). Slovo ovládlo verejnú diskusiu v krajine a symbolizuje najvýznamnejšie spoločenské témy, ktorým sa Nemecko tento rok zaoberalo. Oznámil to v tlačovej správe Spoločnosť pre nemecký jazyk (GfdS), ktorá slovo roka pravidelne vyberá.

11.12.2015 13:06
debata (5)

Podľa GfdS výraz utečenci vystihuje to, o čom sa v Nemecku najviac hovorilo, navyše je zaujímavý aj z pohľadu slovotvorby. „Je vytvorené zo slovesa utekať a z koncovky -ling, ktoré označuje osobu, ktorá je charakterizovaná určitou vlastnosťou. Jazykovo citlivým ušiam tak znie slovo utečenec pohŕdavo,“ uviedla spoločnosť. Upozornila, že rovnakým spôsobom sú vytvorené tiež negatívne vnímané slová ako votrelec (Eindringling) alebo zbohatlík (Emporkömmling), prípadne aj slová označujúce niekoho, kto vyžaduje starostlivosť, ako sirota (Findling) a chránenec (Schützling).

Na druhé miesto zaradila GfdS francúzsky výraz Je suis Charlie (Som Charlie), ktorým ľudia po celom svete vyjadrovali solidaritu po januárovom teroristickom útoku na redakciu parížskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. Tretie miesto získal výraz Grexit, hojne používaný v prvej polovici roka, keď hrozil odchod Grécka z eurozóny.

Do prvej desiatky vybraných slov sa dostali tiež termíny spojené s niekoľkými škandálmi v Nemecku. Je medzi nimi spojenie podvodný motor (Mogel-Motor) označujúci motory niektorých áut automobilky Volkswagen vybavené softvérom umožňujúcim manipuláciu s údajmi o emisiách oxidov dusíka. Vo výbere je tiež spojenie švindľované majstrovstvá sveta (Schummel-WM), ktorý odkazuje na podozrenie, že Nemecku pomohla k získaniu usporiadateľstva futbalových majstrovstiev sveta v roku 2006 korupcia.

Slovo roka bolo v Nemecku prvýkrát vyhlásené v roku 1972 a od roku 1978 sa vyberá pravidelne. Vlani sa na prvé miesto dostal výraz svetelná hranica (Lichtgrenze). Tak bola pomenovaná svetelná inštalácia v Berlíne, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia pádu Berlínskeho múru a pripomínala niekdajšie rozdelenie mesta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #slovo roka