Kanada sa otvorila sýrskym utečencom

Srdečné privítanie prichystala Kanada prvým 163 sýrskym utečencom z 25-tisíc, ktorých chce do konca februára prichýliť.

12.12.2015 08:30
utečenci, migranti, kanada, Trudeau Foto:
Prvú skupinu sýrskych utečencov prišiel na torontské letisko privítať kanadský premiér Justin Trudeau.
debata (15)

„Vystúpili z lietadla ako utečenci, ale z tohto terminálu odídu ako ľudia s trvalým pobytom v Kanade, s číslom sociálneho poistenia, so zdravotnou kartou a s možnosťou stať sa plnoprávnymi Kanaďanmi,“ povedal o prvej skupine presídlencov nový kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý ich prišiel privítať na torontské letisko.

Druhá skupina priletí už v sobotu do Montrealu. Ďalšie špeciály z Bejrútu a Ammánu ich budú nasledovať prakticky každý deň. Nový rok už má v Kanade privítať desaťtisíc sýrskych utečencov. A v prvých dvoch mesiacoch budúceho roka k nim pribudne ešte pätnásťtisíc.

„Je to nádherná noc, keď môžeme ukázať nielen tejto skupine nových Kanaďanov, aká je Kanada, ale môžeme ukázať svetu, ako otvoriť svoje srdcia a privítať ľudí utekajúcich z mimoriadne zložitých situácií,“ vyhlásil šéf liberálnej vlády, ktorá sa dostala k moci po októbrových voľbách.

Liberáli už pred voľbami sľúbili, že do konca tohto roka Kanada prijme 25-tisíc sýrskych migrantov. Po parížskych útokoch túto lehotu predĺžili o dva mesiace, aby zostalo dosť času na prísnejšie bezpečnostné previerky uchádzačov o azyl.

Program kanadskej vlády ráta s plnou integráciou presídlencov. Tí spolu s povolením na trvalý pobyt získavajú aj možnosť zamestnať sa v hostiteľskej krajine. Kanadská vláda, ktorá zaplatí presídlenie 15-tisíc utečencov, sa sústreďuje na pomoc rodinám a najviac zraniteľným migrantom – ženám i osobám z LGBT komunity.

Dospelí muži – heterosexuáli sa môžu do vládneho programu dostať iba spolu so svojimi rodinami. Pre desaťtisíc presídlencov, o ktoré sa kompletne postarajú mimovládne organizácie a súkromní sponzori, takéto obmedzenia neplatia a môžu tak medzi nimi byť aj slobodní mladí muži.

Agentúra OSN pre utečencov vysoko oceňuje logistickú prepracovanosť i veľkorysosť kanadského programu. „Je to prejav podpory sýrskym utečencom i demonštrácia solidarity s krajinami regiónu, ktorý prichýlil 4 milióny sýrskych utečencov,“ povedal hovorca UNHCR Adrian Edwards. „Vyzývame ostatné štáty, aby sa zapojili do takýchto programov,“ dodal.

Pohostinnosť Kanady ostro kontrastuje s postojom v susedných USA, kde obavy zo sýrskych utečencov po novembrových parížskych útokoch prerástli do odporu proti ich prijatiu. Prezident Barack Obama sľúbil, že Spojené štáty prijmú desaťtisíc Sýrčanov, utekajúcich pred občianskou vojnou a ozbrojencami teroristickej organizácie Islamský štát.

Guvernéri viacerých štátov USA však vyhlásili, že Sýrčanov na svoje územie nepustia. A republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump dokonca vyzval na uzavretie USA pre moslimov. „Je to niečo, čo v Kanade nemôžeme prijať,“ reagoval na Trumpove výroky šéf kanadskej diplomacie Stéphane Dion.

„Nikdy sme neboli tak veľmi vzdialení od niečoho, ako od toho, čo sme práve počuli v Spojených štátoch,“ dodal. Kanada má asi trojpercentnú moslimskú menšinu. Moslimom je aj jeden z ministrov Trudeauovej vlády. Najväčší kanadský denník Toronto Star v piatok vyšiel s palcovým titulkom na prvej strane, ktorý hlásal po anglicky aj po arabsky: Vitajte v Kanade!

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Kanada