Dohodu o jednotnej vláde v Líbyi podpíšu do 16. decembra

Členovia dvoch súperiacich parlamentov v Líbyi sa dohodli na 16. decembri ako cieľovom termíne podpisu dohody o vytvorení jednotnej vlády, ku ktorej dospeli pod záštitou OSN. Informoval o tom v piatok najvyšší predstaviteľ OSN pre Líbyu Martin Kobler, ktorého cituje agentúra AP.

12.12.2015 08:41
debata (2)

Počas dvojdňového stretnutia v hlavnom meste Tuniska, ktoré sa skončilo v piatok, približne 40 líbyjskí zákonodarcovia súhlasili s tým, že otázku podoby jednotnej vlády už nebudú znova otvárať.

Medzinárodne uznávaná vláda Líbye pred tým dosiahnutú dohodu o zdieľaní moci odmietala, zatiaľ čo konkurenčné islamistické vedenie takisto vyjadrovalo svoju nespokojnosť.

Nemecký diplomat Kobler, ktorého v novembri vymenovali do funkcie osobitného zástupcu generálneho tajomníka OSN pre Líbyu, prostredníctvom videoprenosu z Tunisu informoval o najnovšom vývoji členov Bezpečnostnej rady OSN. Poukázal pritom na súčasné ohrozenie Líbye „silami extrémizmu a terorizmu“.

Podobu novej vlády s pôsobnosťou v celej Líbyi sa podarilo určiť už v októbri po zdĺhavom vyjednávaní pod záštitou OSN, dohodnuté obsadenie postov však v znepriatelených frakciách zakrátko narazilo na odpor a mierový proces tak uviazol na mŕtvom bode.

Štyri roky po zvrhnutí líbyjského vládcu Muammara Kaddáfího sužuje Líbyu konflikt medzi dvoma konkurenčnými vládami, medzinárodne uznávanou na východe a svojvoľne vyhlásenou v Tripolise, ktoré podporujú rôzne ozbrojené frakcie.

V nedeľu sa v Ríme uskutoční medzinárodná konferencia o kríze v Líbyi, na ktorú sú okrem iných predstaviteľov pozvaní aj ministri zahraničných vecí Spojených štátov a Ruska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya