Minister: V Malajzii je 50-tisíc sympatizantov IS

Najmenej 50 000 Malajzijčanov sympatizuje s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), oznámil v sobotu malajzijský minister dopravy Liow Tiong Lai. Upozornil preto, že hrozbu radikalizmu v tejto prevažne sunnitskej krajine ležiacej na juhovýchode Ázie nemožno ignorovať. Píše o tom agentúra DPA.

12.12.2015 08:51
debata (3)

Počet priaznivcov Dáišu, ako sa inak organizácia Islamský štát nazýva, bol stanovený na základe údajov kriminálnej polície.

„Ak sa čo len jedno percento z týchto sympatizantov zradikalizuje a zaútočí v hociktorej časti Malajzie, dostaneme sa do problémov,“ povedal Liow na konferencii o národnej bezpečnosti a hrozbe Islamského štátu, ktorá sa konala v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur.

Podľa policajných zdrojov odišlo už do Sýrie a Iraku bojovať po boku sunnitských džihádistov z IS takmer 100 Malajzijčanov. Malajzijská protiteroristická policajná jednotka obvinila pred súdom doposiaľ vyše dve desiatky sympatizantov Dá­išu.

V pondelok zatkla malajzijská polícia 19-ročného študenta, ktorý sa práve vrátil zo Sýrie. Podozrivý sa tam údajne v polovici minulého roka zapojil do činnosti miestnej teroristickej bunky napojenej na al-Kajdu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Malajzia #Islamský štát