Kňaz chcel vyháňať diabla z denníka Gazeta Wyborcza

Katolícky kňaz sa v Poľsku v sprievode asi päťdesiatky svojich verných z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá vyhrala nedávne parlamentné voľby, pokúsil o vyháňanie diabla z liberálneho a veľmi čítaného denníka Gazeta Wyborcza.

15.12.2015 08:00
Poľsko, Gazeta Wyborcza, protest Foto: ,
Priaznivci vládnej strany Právo a spravodlivosť, ktorá vyhrala nedávne parlamentné voľby, protestujú proti údajným klamstvám, ktoré vraj denník Gazeta Wyborczai a ďalšie poľské médiá píšu o vláde.
debata (30)

Podľa agentúry AFP predniesol kňaz príslušnú modlitbu pred sídlom novín, kde mu robili spoločnosť ďalší veriaci nesúci ikonu Panny Márie a transparent s nápisom „Krížová výprava za vlasť".

Akciu organizátori zdôvodnili údajnými klamstvami, ktoré vraj i ďalšie poľské médiá píšu o vláde PiS. Na sprievod sa z kancelárií novín zniesla spŕška listov, na ktorých boli humorné obrázky s heslami brániacimi nezávislosť tlače.

Novinári z denníka Gazeta Wyborcza... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Poľsko, novinári, Gazeta Wyborcza, protest Novinári z denníka Gazeta Wyborcza demonštrovali za slobodu slova pred sídlom novín.

Poľská médiá sú k pôsobeniu PiS veľmi kritické obzvlášť pre snahu novej vládnej garnitúry vykonať čo najviac personálnych zmien v citlivých štátnych inštitúciách. PiS a prezident Andrzej Duda sa napríklad pokúšajú dosadiť do čela ústavného súdu nových členov s názormi blízkymi lídrovi strany Jaroslawovi Kaczyńskému. Proti tomu vystúpila ako opozícia, tak ústavný súd.

Nad budovou Gazety Wyborczej, ktorú založil bývalý antikomunistický disident Adam Michnik, už nejakú dobu veje vlajka s nápisom „Ústava bez cenzúry".

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Právo a spravodlivosť