Rusi určili typ výbušniny, aká explodovala nad Sinajom

Odborníci ruskej tajnej služby FSB určili typ výbušniny, aká mohla byť použitá pri teroristickom útoku na palube ruského lietadla, ktoré sa 31. októbra zrútilo počas letu nad Sinajským polostrovom. Informoval o tom ruský denník Kommersant.

15.12.2015 11:34
debata (21)

Podľa denníka nálož nebola veľká a podľa všetkého bola vyrobená zo zahraničnej výbušniny, podobnej plastickej trhavine. Nálož bola umiestnená pod sedadlom v koncovej časti pravej strany lietadla. K tomuto záveru ruskí odborníci dospeli na základe expertízy batožiny, osobných vecí a sterov z niektorých častí lietadla.

FSB sa domnieva, že v dôsledku výbuchu v lietadle naberajúcom výšku sa vytvorila diera s priemerom asi jeden meter, čo viedlo k explozívnej dekompresii a zničeniu lietadla.

Denník Kommersant vo svojom článku citoval nemenované zdroje, ktoré sa tiež pozastavujú nad tým, prečo sa táto kauza v Rusku ešte stále vyšetruje ako porušenie zákona o pravidlách leteckej prepravy a nie ako teroristický čin. Závery ruského vyšetrovania, že na palube airbusu spoločnosti Kogalymavia došlo k teroristickému útoku, zverejnil pritom riaditeľ FSB Alexandr Bortnikov už 17. novembra.

Egyptský tím vyšetrujúci okolnosti pádu ruského lietadla v pondelok zverejnil svoju predbežnú správu, v ktorej konštatuje, že na palube sa nenašli náznaky, že šlo o ilegálny alebo teroristický čin.

Airbus A321 s 224 osobami na palube, smerujúci z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, sa zrútil na Sinajskom polostrove 31. októbra. Všetci pasažieri i členovia posádky zahynuli. Takmer všetky obete tragédie boli občanmi Ruskej federácie vracajúci sa z dovolenky na Sinajskom polostrove.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #havária lietadla #Sinajský polostrov