Seehofer: Kto chce v Nemecku azyl, musí dodržiavať nemecké hodnoty

Kto chce získať v Nemecku azyl, musí dodržiavať nemecké hodnoty a snažiť sa integrovať do spoločnosti. Politici tiež musia zabezpečiť, aby nevznikali utečenecké getá. Na zjazde Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej v Karlsruhe to povedal bavorský premiér Horst Seehofer. Zároveň upozornil, že Nemecko dlhodobo nemôže prijímať toľko utečencov ako tento rok.

15.12.2015 13:58
bavorský premiér Horst Seehofer Foto: ,
Bavorský premiér a predseda bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer.
debata (13)

„Kto k nám prichádza, musí chcieť žiť s nami. Nie sa snažiť žiť vedľa nás, alebo dokonca vystupovať proti nám," povedal Seehofer. „Integrácia je potrebná, nemôže závisieť od niekoho ľubovôle. Kto chce u nás uplatňovať svoje základné právo na azyl, musí tiež dbať na základné práva ostatných a rešpektovať ich," zdôraznil.

Seehofer, ktorý je predsedom bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), uviedol, že integrácia utečencov potrvá niekoľko rokov. Podľa neho je nutné zabezpečiť utečencom kurzy nemčiny a zároveň odborné vzdelanie, pretože jazyk a práca sú najdôležitejšie podmienky pre začlenenie sa do spoločnosti.

Bavorský premiér sa tiež vyslovil za obmedzenie počtu utečencov, ktorí do Nemecka prichádzajú. „Na svete nie je žiadna krajina, ktorá by utečencov prijímala neobmedzene. Ani Nemecko to nemôže dlhodobo zvládnuť," povedal. „Ak počet utečencov neobmedzíme, nepodarí sa nám v dohľadnej dobe utečeneckú krízu vyriešiť. A pri svojich cestách po Európe som nestretol nikoho, kto by obmedzenie počtu utečencov spochybňoval," uviedol tiež Seehofer. Ak by aj v nasledujúcich rokoch prichádzal do Nemecka rovnaký počet utečencov ako tento rok, presiahlo by to podľa neho možnosti nemeckej ekonomiky i spoločnosti.

Do Nemecka už tento rok prišlo vyše milióna utečencov, väčšina z nich do krajiny prichádza cez Bavorsko. „Od začiatku septembra vstúpilo do Bavorska asi 600-tisíc utečencov," uviedol Seehofer.

Z Bavorska z dôvodu utečeneckej krízy už dlho zaznievajú hlasy volajúce po obmedzení počtu utečencov. Seehofer však odmietol, že by najväčšia spolková krajina bola uzavretá pred svetom. „V Bavorsku ďakujeme za mnohé miliónom prisťahovalcov, ktorí k nám prišli po druhej svetovej vojne, nech to boli sudetskí Nemci alebo ľudia, ktorí sa prisťahovali za prácou," povedal s tým, že v niektorých bavorských mestách tvoria ľudia prisťahovaleckého pôvodu až 35 percent populácie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #Bavorsko #Horst Seehofer