Rusko: Čierna Hora by mala o členstve v NATO rozhodovať v referende

Členstvo Čiernej Hory v NATO by malo byť v tejto krajine predmetom referenda, vyhlásila v Moskve hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

16.12.2015 12:00
debata (96)

Podľa agentúry Reuters poukázala na to, že členstvo Čiernej Hory v NATO podporuje menej ako polovica obyvateľov tejto balkánskej krajiny.

„Domnievame sa, že práve čiernohorský ľud by mal v referende o tejto otázke povedať rozhodujúce slovo. Bol by to prejav tej demokracie, o ktorej sme už toľkokrát počuli," uviedla Zacharovová.

Zacharovová citovala nedávne vyhlásenie čiernohorského premiéra Mila Djukanoviča, podľa ktorého počet prívržencov euroatlantickej integrácie Čiernej Hory v novembri stúpol na 220-tisíc. Zacharovová podľa agentúry TASS upozornila, že Djukanovič „pozabudol" na to, že právo voliť má v Čiernej Hore približne 541-tisíc občanov, z čoho vyplýva, že členstvo krajiny v NATO podporuje menej ako polovica jej občanov.

Čierna Hora s vyše 600-tisíc obyvateľmi je v otázke svojho členstva v NATO názorovo nejednotná. Jedným z dôvodov sú tradične tesné väzby na Rusko, ale i to, že v roku 1999 počas náletov na Juhosláviu aliancia podnikla niekoľko útokov aj na Čiernu Horu, ktorá v tom čase tvorila spoločný štát so Srbskom.

Oficiálne pozvanie stať sa 29. členom Severoatlantickej aliancie Čierna Hora dostala 2. decembra.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Čierna Hora #Marija Zacharovová