Pakistan si pripomína rok od masakry Talibanu v škole

Vyhlásením štátneho smútku si Pakistan pripomína prvé výročie útoku komanda fundamentalistického hnutia Taliban na školu spravovanú armádou v meste Pešávar v provincii Chajbar Paštúnchvá. Pri rukojemníckej dráme tam zahynulo vyše 150 ľudí, väčšinou školákov vo veku od osem do 18 rokov.

16.12.2015 13:10
Pakistan Foto: ,
Pakistanské deti držia sviečky a plagát s textom: Terorizmus nemá vierovyznanie.
debata

Všetky školy v Pakistane v stredu zrušili vyučovanie. Hovorca vlády spresnil, že zavretie škôl je súčasťou dňa smútku, ale aj preventívnym opatrením. Vláda sa totiž obáva, že militanti by tento deň mohli zneužiť na ďalšie útoky.

Predstavitelia pakistanského vedenia a velenia armády sa v Pešávare zúčastnili na pietnom akte, počas ktorého si uctili pamiatku obetí a odovzdali pamätné medaily pozostalým. Po vlaňajšom útoku Pakistan zintenzívnil svoj boj proti islamistickým ozbrojencom, zrušil moratórium na trest smrti a súdil obžalovaných teroristov pred vojenskými súdnymi tribunálmi.

Otec drží portrét svojho syna pred stenou s... Foto: SITA/AP, Mohammad Sajjad
Pakistan Otec drží portrét svojho syna pred stenou s fotografiami s ďalšími obeťami.

Pred dvoma týždňami v Pakistane popravili prvých štyroch mužov, ktorí boli odsúdení za spoluúčasť na masakre v Pešávare. Trest smrti nad nimi vyniesol vojenský súd. Obhajcovia pre svojich mandantov žiadali milosť, ale prezident krajiny Mamnún Husajn im ju odmietol udeliť. Na smrť boli odsúdení aj ďalší traja spolupáchatelia útoku, ale rozkaz na vykonanie trestu v ich prípade zatiaľ nebol vydaný.

Pri útoku hnutia Taliban na školu v meste... Foto: Reuters, CAREN FIROUZ
Pakistan, Pešavar, útok, škola, vyročie Pri útoku hnutia Taliban na školu v meste Pešávar prišiel o život aj Hassan Zeb.

Všetkých deviatich páchateľov, ktorí 16. decembra 2014 školu v Pešávare obsadili a zadržiavali v nej vyše 1 000 ľudí, zlikvidovali vojaci pakistanskej armády. Počas rukojemníckej drámy zahynulo 151 ľudí. Armáde sa časť ľudí v obsadenej budove podarilo evakuovať a počas deväť hodín trvajúcej operácie zachránila 960 ľudí.

Teroristický útok na školu v Pešávare bol najzávažnejším útokom Talibanu na území Pakistanu. Pakistanská vláda po ňom prijala celoštátny plán na boj s terorizmom. V jeho rámci sa uskutočnilo viac ako 16-tisíc operácií jednotiek osobitného určenia a bolo zadržaných vyše 12-tisíc ľudí, z ktorých 140 je podozrivých z kontaktov s teroristami.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Taliban #Pakistan #škola #Péšávar