Polícia vedela o hrozbe útoku na klub Bataclan od roku 2009

Francúzska polícia vedela už od roku 2009, že hrozí teroristický útok parížskemu hudobnému klubu Bataclan, ktorý bol minulý mesiac terčom krvavého atentátu džihádistov. Uviedol to politicko-satirický týždenník Le Canard Enchainé, ktorý je známy svojou investigatívnou činnosťou a ktorého odhalenia sa spravidla následne potvrdia.

16.12.2015 13:40
Bataclan, Paríž Foto: ,
Klub bol v piatok 13. novembra jedným z dejísk série teroristických útokov na niekoľkých miestach v Paríži a na predmestí Saint-Denis, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí a ďalších 350 utrpelo zranenia.
debata (2)

Vo februári 2009 pri atentáte na francúzskom gymnázium v ​​Káhire prišlo o život 17-ročné dievča a zranenia utrpelo ďalších 24 ľudí. Egyptskí vyšetrovatelia zatkli podozrivú Francúzku a poslali ju do Francúzska. Zadržaná pri výsluchoch oznámila, že jeden jej známy plánuje samovražedný bombový atentát v Bataclane. Jeho motívom vraj bolo to, že „šéf (klubu) je Žid, ktorý financuje izraelskú armádu".

Úrady najprv vzali hrozbu veľmi vážne a v júli 2010 nariadili všetko dôkladne vyšetriť. Vyšetrovanie trvalo dva roky. Policajti sa zamerali najmä na belgického islamistu Farouka Ben Abbesa, o ktorom sa teraz vie, že mal väzbu na nedávne útoky v mene tzv. Islamského štátu v Paríži. Vtedy ho zatkli, ale v septembri 2012 prepustili pre nedostatok dôkazov. „Od tej doby však nebolo prijaté žiadne ďalšie bezpečnostné opatrenie na ochranu koncertnej sály (Bataclan)," zdôraznil týždenník.

Zároveň kritizuje, že špeciálne policajné jednotky, ktoré večer 13. novembra zasahovali v napadnutom Bataclane plnom ľudí, nemali k dispozícii plány klubu. „Ide o závažné pochybenie, ktorému sa dalo predísť vzhľadom na to, že v roku 2010 sa začalo súdne vyšetrovanie hrozby atentátu proti parížskemu klubu," dodal prestížny týždenník k novembrovým útokom, pri ktorých islamisti v Paríži zavraždili 130 ľudí, prevažne na rockovom koncerte v Bataclan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teror v Paríži #Bataclan