Dohoda EÚ a Británie je možná, cesta k nej bude ťažká

Dohoda Británie a EÚ o novej úprave vzťahov je možná, ale cesta k nej bude ťažká, zhodli sa politici. Môže byť na stole vo februári.

18.12.2015 02:00
Europe EU Summit Foto: ,
Britský premiér David Cameron na summite vysvetľoval, ako chce Británia upraviť vzťahy s Európskou úniou.
debata

Optimisticky sa po štvrtkovej večeri lídrov EÚ vyjadroval šéf únijných summitov Donald Tusk k možnosti dohody s britským premiérom Davidom Cameronom o novej úprave vzťahov medzi dvadsaťosmičkou a Britániou.

Dohoda, ktorú Cameron sľúbil Britom pred referendom o zotrvaní krajiny v únii, by mala byť hotová vo februári. O tom, že cesta k nej existuje, je po štvrtkových rokovaniach presvedčený tiež Cameron.

„Ale pravda je, že to bude veľmi ťažká práca,“ vyhlásil pred novinármi na nočnej tlačovej konferencii. Cameron – podobne ako krátko pred ním šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker – upozornil, že zložité budú diskusie vo všetkých štyroch oblastiach, v ktorých chce Londýn zmeny. Podľa Camerona sa teraz Británie aj ďalšie európske krajiny pokúšajú o niečo, čo sa doteraz nestalo.

„Všetci sa zhodli na tom, že nechcú, aby Veľká Británia odišla z EÚ. Je tu vôľa pokračovať v diskusii s Britmi. Británia potrebuje Európu a Európa potrebuje Britániu, aby bola silná,“ povedal v noci pri odchode z rokovania český premiér Bohuslav Sobotka. Dá sa podľa neho predpokladať, že by na februárovom summite mohol byť už na stole „komplexný návrh“.

Lídri európskych krajín britskej otázke venovali štvrtkovej pracovnej večeri, ktorá sa pretiahla cez polnoc. V zásade prvýkrát o veci hovorili spoločne a veľmi otvorene, zdôraznil Tusk. Cameron a jeho tím doteraz vyjednávali predovšetkým v jednotlivých hlavných mestách európskeho bloku.

Cameron už začiatkom novembra poslal Tuskovi list, v ktorom formuloval, čo presne je potrebné v záujme Londýna dojednať. Novú definíciu vzťahov s EÚ sľúbil voličom pred tým, než do konca roku 2017 vypíše referendum o zotrvaní krajiny v únii.

Britský premiér vymedzil štyri okruhy tém. Diplomati dávajú najavo, že tri oblasti sú riešiteľné, hoci niekedy zrejme s problémami. Ide o veci ako je ochrana krajín mimo eurozóny, dohoda o posilňovaní konkurencieschop­nosti únie, aj snaha, aby sa Londýna netýkal záväzok „stále tesnejšej únie“, ktorý vyplýva z únijných zmlúv.

Pri diskusiách na pracovnej úrovni ale vyjednávači narazili pri štvrtom „koši“, kde chce Cameron časovo obmedziť sociálne benefity pre prichádzajúcich z iných štátov EÚ do Británie. Ostatné krajiny upozorňujú, že podobné riešenie by jasne diskriminovalo občanov iných únijných krajín, je v rozpore s európskym právom a zrejme by si vyžadovalo zmeny základných únijných zmlúv.

Pripomenul to tiež francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý pred novinármi zdôraznil potrebu zachovať slobodu pohybu v EÚ.

„Prvá vec, ktorá je sporná, je samozrejme otázka onej štvorročnej lehoty na vyplácanie sociálnych podpôr vo Veľkej Británii. To je vec, ktorá naráža pravdepodobne na otázku voľného pohybu osôb,“ uviedol tiež Sobotka.

Druhou spornou vecou je podľa neho spôsob, ako by sa požiadavky Veľkej Británie dali zakotviť do legislatívy EÚ. „Nikto nechce otvárať základné zmluvy, dokonca ani David Cameron nechce otvárať základné zmluvy,“ uviedol Sobotka.

Česká strana si dokáže predstaviť možnosť, že by sa pravidlá mohli do zmlúv vniesť pri ich niektorej prípadnej budúcej úprave. Tento postup, ktorý pred novinármi spomenula tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová, ale podľa Sobotku veľa krajín spochybnilo.

Podľa Tuska britský ministerský predseda svoju pozíciu veľmi podrobne vysvetlil a dal najavo ochotu hľadať alternatívne riešenia. Tie by však museli mať pre Londýn rovnaký výsledok, teda menší tlak na britský sociálny systém.

„Na základe tejto pozitívnej debaty budeme spoločne hľadať riešenie vo všetkých štyroch košoch,“ vyhlásil Donald Tusk. Konkrétny text chce po ďalších rokovaniach predložiť lídrom krajín EÚ na summite vo februári.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia