IS podľa Ruska nakupuje zbrane vo východnej Európe

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) nakupuje s pomocou nastrčených firiem zbrane vo východoeurópskych krajinách. Pri diskusii na schôdzi Bezpečnostnej rady to vo štvrtok v New Yorku vyhlásil stály ruský predstaviteľ v OSN Vitalij Čurkin. Žiadnu konkrétnu východoeurópsku krajinu nemenoval.

18.12.2015 10:29
Islamský štát, islamisti, radikáli Foto:
Ilustračné foto.
debata (126)

IS podľa Čurkina utráca za zbrane a muníciu mesačne vyše 30 miliónov dolárov. Peniaze získava väčšinou nelegálnym predajom ropy ukradnutej v sýrskych a irackých náleziskách. Nákup zbraní sa vykonáva okrem iného aj prostredníctvom „nastrčených firiem v mnohých krajinách východnej Európy,“ povedal ruský delegát.

Od septembra bola podľa Čurkina pod zámienkou „posilnenie sýrskej opozície“ hlavičiek kontrolovaných IS dopravená munícia pre granátomety Grad, ručné protitankové strely, náboje do samohybných húfnic a ručné strelné zbrane.

„Stojí za pozornosť, že väčšina týchto dodávok sú sovietské modely vyrábané v podnikoch vo východnej Európe na základe už neplatných sovietskych licencií,“ citovala Čurkina agentúra TASS.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Vitalij Čurkin #Islamský štát