Summit EÚ chce rýchlejšiu reakciu Európy na hrozbu terorizmu

Členské krajiny EÚ musia veľmi rýchlo zlepšiť výmenu potrebných informácií v súvislosti s teroristickou hrozbou. Zhodol sa na tom summit Európskej únie v Bruseli. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zdôraznili šéfovia štátov a vlád EÚ solidaritu svojich krajín s Francúzskom, kde teroristické útoky pred viac ako mesiacom vzali život 130 ľuďom.

18.12.2015 16:25
Merkel, Tusk, Juncker, summit, Brusel Foto: ,
Zľava predseda Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a nemecká kancelárka Angela Merkelová počas summitu v Bruseli.
debata (4)

Nebolo to pritom po prvý raz, čo islamskí teroristi vo Francúzsku vraždili. Európska únia svoju reakciu na hrozbu zostavila už po januárovom útoku v parížskej redakcii časopisu Charlie Hebdo. Vtedy prijaté rozhodnutia musia byť podľa záverov summitu „urýchlene zrealizované".

„Terorizmus je hrozba, ktorej čelíme spoločne," poznamenal britský premiér David Cameron.

Členské krajiny EÚ tak majú rýchlo zabezpečiť napríklad systematické vkladanie dát o takzvaných „zahraničných bojovníkoch" do Schengenského informačného systému. Zahraničnými bojovníkmi sa rozumejú občania EÚ, ktorí idú do Sýrie bojovať v radoch teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Jednotlivé krajiny majú presadiť sústavné zdieľanie dát o ľuďoch zapojených do terorizmu a závažného organizovaného zločinu, vrátane občanov krajín mimo EÚ.

Koordinovať sa a lepšie spolupracovať majú tiež národné protiteroristické strediska a zodpovedné orgány. A to nielen medzi sebou, ale aj s únijnými agentúrami ako Europol a Frontex.

Závery summitu tiež pripomínajú potrebu rýchlo začať využívať nedávno dohodnuté pravidlá uchovávania údajov o pasažieroch leteckých spoločností. V boji proti teroristom je to podľa únijných lídrov „kľúčový krok".

Členské štáty majú urýchlene začať na vonkajších hraniciach EÚ sa systematickými kontrolami prichádzajúcich osôb, vrátane únijných občanov.

Rýchlo by tiež mali posúdiť návrhy komisie súvisiace s bojom proti terorizmu, ktoré sa okrem iného týkajú prísnejších pravidiel pre držanie určitých kategórií strelných zbraní. EÚ tiež začne urýchlene realizovať kroky proti financovaniu terorizmu, vrátane zmrazenia majetku či proti nenávistnej propagande na internete.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ #teroristická hrozba #protiteroristické opatrenia