Veľvyslanci krajín EÚ potvrdili predĺženie sankcií proti Rusku

Veľvyslanci členských krajín EÚ podvečer odsúhlasili polročné predĺženie európskych ekonomických sankcií proti Rusku. Sankcie pokrývajú veľkú časť ruskej ekonomiky, najmä bankový sektor a ropný a obranný priemysel. Rusko v odvete na uvalené sankcie zakázalo dovoz niektorých druhov európskeho tovaru.

18.12.2015 17:46 , aktualizované: 18:19
debata (298)

Rozhodnutie zástupcov členských krajín EÚ môžu hlavné mestá ešte prípadne písomne zvrátiť, čas na to majú do pondelkového poludnia. Inak budú sankcie, ktoré by bez predĺženia končili na konci januára, trvať do konca júla budúceho roka.

O rozruch sa pred niekoľkými dňami postaralo Taliansko, ktoré požiadalo o odklad rozhodnutia či sankcie predĺžiť. Taliani chceli, aby sa o veci rozhodlo až po únijnom summite. Na summite samotnom však dávali diplomati jednoznačne najavo, že v otázke predĺženia sankcií panuje medzi štátmi EÚ zhoda.

Ekonomické sankcie voči Rusku boli prvýkrát zavedené v júli 2014 v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského Krymu. Opatrenie obmedzuje ruský dovoz do EÚ a prístup ruských bánk na kapitálové trhy v únii a vážne narušilo vzťahy medzi Bruselom a Moskvou.

Ide o najkontrover­znejšie opatrenie, ktoré malo ovplyvniť ruský kurz na Ukrajine, pretože ekonomicky postihlo nielen Rusko, ale aj členské krajiny EÚ.

Európska únia spojila sankcie s dohodou o prímerí na východnej Ukrajine, ktorá mala byť uplatnená do konca roka. Jej ustanovenia sa však naďalej porušujú. Sankcie na Rusko uvalili aj USA.

298 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #summit #ukrajinská kríza