Obama: Guantánamo pomáha džihádistom, zatvoríme ho

Väznica Guantánamo je jedným z kľúčových argumentov, ktorý používajú džihádisti pre nábor nových bojovníkov. Americká vláda pripravuje jej uzavretie. Vyhlásil to prezident Barack Obama, podľa ktorého by už v prvých mesiacoch budúceho roka mal počet väzňov na tejto americkej základni na Kube pod stovkou.

18.12.2015 21:46
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že chce presvedčiť Kongres k podpore svojho plánu na zatvorenie väznice Guantánamo.
debata (21)

„Budeme aj naďalej vytrvalo redukovať počet väzňov," vyhlásil Obama, podľa ktorého existencia Guantánama nielen pomáha propagande radikálov, ale je pre americkú štátnu pokladnicu príliš veľkou záťažou.

Šéf Bieleho domu sa k otázke vyjadril na svojej tradičnej predvianočnej tlačovej konferencii, ktorú usporiadal pred odletom na dovolenku na Havaji. Vyhlásil tiež, že chce presvedčiť Kongres k podpore svojho plánu na zatvorenie väznice. Ak sa mu to nepodarí, zváži vraj možnosť vydať nariadenie, ktoré by činnosť väznice ukončilo.

Vo väznici na vojenskej základni na východe Kuby, zriadenej pred 14 rokmi najmä pre podozrivých z účasti na teroristických útokoch zo septembra 2001, zostáva podľa posledných údajov 107 väzňov.

Obama jej uzavretie plánuje dlhodobo. Republikánska väčšina v oboch komorách Kongresu sa však stavia zásadne proti zatvoreniu väznice aj za pomoci zákonných prekážok brániacich preprave väzňov do iných zariadení v USA či v cudzine.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #väznica #Barack Obama #Guantánamo