Americkí demokrati riešili IS aj dane, Clintonovú súperi neohrozili

Terorizmus, dane či súčasná aféra s preniknutím konkurencie do databáz voličov favoritky súboja o stranícku nomináciu Hillary Clintonovej boli hlavnými témami tretej televíznej debaty demokratických prezidentských kandidátov.

20.12.2015 10:13
debata (20)

Médiá sa zhodujú, že večer nemal jasného víťaza a suverénnou pozíciou bývalej ministerky zahraničia neotrasie.

Bernie Sanders, Hillary Clintonová a Martin... Foto: SITA/AP, Jim Cole
Sanders, Clintonová, O´Malley Bernie Sanders, Hillary Clintonová a Martin O'Malley počas televíznej debaty.

Hlavný konkurent Clintonovej, vermontský senátor Bernie Sanders, kritizoval v časti venovanej bezpečnostnej politike a terorizmu svoju sokyňu za tlak na rýchly koniec sýrskeho prezidenta Bašára Asada. „Áno, mohli by sme sa Asada zbaviť zajtra, ale to by vytvorilo ďalšie politické vákuum z ktorého by profiloval ISIS,“ použil Sanders jednu zo skratiek pre označenie teroristickej organizácie Islamský štát.

Niekdajšia šéfka americkej diplomacie odvetila, že boj proti tomuto hnutiu a snaha o odchod Asada musí ísť ruka v ruke.

Vôbec prvej debate demokratov po nedávnom útoku v kalifornskom San Bernardine rezonovala potreba predísť opakovaniam podobných krviprelievaniu. Tretí z kandidátov, niekdajší guvernér Marylandu Martin O'Malley, sa oprel do svojich konkurentov kvôli ich postoji ku kontrole predaja zbraní v USA, ku ktorým sa ľahko môžu dostať aj islamisti. Obaja politici však označili reguláciu trhu so zbraňami za jednu zo svojich priorít.

Clintonová, ktorá si v prieskumoch udržiava náskok až 30 percentuálnych bodov pred Sandersom, prisľúbila, že v prípade svojho zvolenia nebude zvyšovať dane strednej triede. Rovnako ako v ďalších vyhláseniach sa tým podľa komentátorov snažila skôr než voči svojim straníckym konkurentom upevniť pozíciu v očakávanom súboji s víťazom republikánskych primárok. Spolu so Sandersom zaútočila na lídra prieskumov Donalda Trumpa, ktorý podľa nej svojimi protimoslimskými vyhláseniami posilňuje pozíciu IS.

Sanders sa na úvod debaty ospravedlnil za preniknutie do databázy voličov Clintonovej. Člen Sandersovho volebného tímu sa tento týždeň proti pravidlám dostal do databázy obsahujúcej údaje o voličoch bývalej prvej dámy, ktorú spravuje celoštátnej výbor Demokratickej strany. Sanders v debate priznal, že išlo o „zlú vec“. „Chcel by som sa ospravedlniť svojim priaznivcom. Týmto spôsobom kampaň nevedieme,“ vyhlásil vermontský senátor, ktorý nechal spomínaného člena tímu prepustiť.

Clintonová vzápätí ospravedlnenie prijala a podotkla, že táto záležitosť, ktorú veľmi široko prezentujú americké médiá, voličov zrejme až toľko nezaujíma. Podobne sa v jednej z minulých debát vyjadrila o vlastnej afére s používaním súkromného e-mailu v úrade ministerka, ktorá na jar dočasne oslabila jej inak pevnú pozíciu očakávanej finalistky prezidentského súboja.

Podľa Sandersovho tímu však pochybenia jeho spolupracovníka vynieslo na svetlo fakt, že riadiaci výbor demokratov, ktorý by mal byť ku kandidátom neutrálny, stráni Clintonovej. Výbor totiž potrestal Sandersov tím dočasným zablokovaním prístupu k informáciám o voličoch, ktorý je pre vedenie volebnej kampane zásadný. Sanders kvôli tomu výbor zažaloval.

Jeho hovorca zároveň podotkol, že demokratické televízne debaty výbor organizuje zásadne v sobotu večer, keď majú výrazne nižšiu sledovanosť ako vo všedné dni. To podľa neho nahráva Clintonovej, ktorá na rozdiel od protikandidátov nepotrebuje získavať na svoju stranu voličov. Jej hovorca toto tvrdenie označil za nezmysel.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #demokrati #Hillary Clinton