Dánsko: Utečencom chcú zobrať cenné veci

Migrantov, ktorí sa dostanú do Dánska, zrejme čaká zhabanie šperkov a väčšieho objemu peňazí. Vláda chce konfiškáciou pokryť náklady na pobyt žiadateľov o azyl. Parlament rozhodne o návrhu zákona začiatkom budúceho mesiaca, pričom sa predpokladá, že ho schváli. Kým koalícia hovorí o normálnom postupe, kritici zámer prirovnávajú k zhabaniu židovského majetku počas nacistickej éry.

21.12.2015 07:31
dánsko, utečenci, migranti, Foto:
Sýrski migranti po príchode do Dánska na železničnej stanici v Kodani.
debata (32)

Ministerka pre integráciu Inger Stoejbergová nevidí na návrhu nič zlé. „Polícia by mala získať oprávnenie konfiškovať migrantom cennosti, ktoré by sa využili na zaplatenie ich bývania, zdravotnej starostlivosti či vzdelávania,“ vysvetlila.

Stoejbergová upozornila, že sa hlboko mýlia tí, čo sa nazdávajú, že návrh vyznieva diskriminačne alebo rasisticky: „Neexistuje dôvod kritizovať ho. Veď podľa zákona už existujú prípady, že ak ste dánsky občan, ktorý má cennosti v hodnote viac ako 10-tisíc dánskych korún, úrady vás môžu požiadať, aby ste ich predali predtým, ako máte dostať dávky v nezamestnanosti.“ Suma, ktorú uviedla, predstavuje v prepočte 1 340 eur.

Návrh zákona počíta s tým, že polícia by mohla prehľadať oblečenie a batožinu migrantov. Vláda sa snaží tlmiť kritiku tým, že poukazuje na to, že žiadateľom o azyl nevezmú všetky cenné predmety.

Výnimka sa má vzťahovať na snubné prstene a obrúčky, náramkové hodinky, mobilné telefóny a veci, ktoré znamenajú mimoriadnu citovú hodnotu. Finančnú hotovosť budú môcť policajti zhabať v prípade, že presiahne tritisíc dánskych korún, čo je 402 eur.

Proti vládnemu návrhu zákona sa zatiaľ v petícii podpísalo šesťtisíc Dánov. Jens Rohde, dánsky europoslanec, nepriamo povedal, že je to slabý ohlas. „Znepokojuje ma, že nevidím medzi Dánmi veľké pobúrenie – že nie je viac ľudí, ktorí by sa postavili proti návrhu a povedali, že to nie je správne. Nemôže byť správne, aby sme súhlasili s tým, že utečencom vezmeme posledné šperky a poslednú dôstojnosť po ich príchode do Dánska,“ vyhlásil Rohde, ktorý na protest vyzliekol politický dres vládnucich liberálov a prešiel k ľavici.

Plán vlády si všímajú aj v zahraničí. Napríklad americký denník Washington Post napísal, že dánsky zámer smutne oživuje spomienky na arizáciu, čiže na nútený prevod majetku Židov na Nežidov.

Premiér Lars Lokke Rasmussen však odkázal Američanom, že jeho krajinu vykresľujú v nesprávnom svetle. Upozornil, že mnohí ľudia v USA nemajú ani poňatia, aký veľkorysý je dánsky sociálny systém. „V tomto kontexte by ste mali pochopiť, že v Dánsku hovoríme, že skôr ako získate sociálne výhody, musíte sami zaplatiť, ak máte bohatstvo,“ podčiarkol Rasmussen.

Zachary Whyte, ktorý sa na univerzite v Kodani venuje otázkam migrácie, sa domnieva, že zákon nebude mať široké uplatnenie: „Utečenci neprichádzajú do Dánska s obrovskými sumami ani so šperkmi.“

Dánsko očakáva, že za celý tento rok zaznamená približne 20-tisíc žiadateľov o azyl, ktorí požiadajú o udelenie pobytu v krajine. V budúcom roku by sa ich počet mal zvýšiť o päťtisíc.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Dánsko