Nemecko tento rok deportovalo viac ako 18-tisíc migrantov

Už viac ako 18 000 neúspešných žiadateľov o azyl tento rok odsunuli úrady jednotlivých nemeckých spolkových krajín. S odvolaním sa na štatistiku spolkového ministerstva vnútra v pondelok Nemecko deportovalo 10 884 ľudí.

21.12.2015 12:14
debata (20)

Napríklad Bavorsko od začiatku roka do konca novembra deportovalo už trikrát viac ľudí ako za celý rok 2014. Takmer trojnásobný je počet odsunutých neúspešných žiadateľov o azyl tiež v spolkovej krajine Hesensko. Z Bádenska-Württemberska na juhozápade Nemecka sa muselo do krajiny pôvodu nútene vrátiť o polovicu viac migrantov ako vlani.

Snaha úradov spolkových krajín vykonať deportácie pritom podľa DPA počas roka výrazne rástla s tým, ako rástol počet novo prichádzajúcich migrantov. Kým za prvé štyri mesiace roka deportovali 4 500 ľudí, za tri mesiace od septembra do novembra to bolo už 6 800 neúspešných žiadateľov o azyl.

K deportácii neúspešných žiadateľov o azyl Nemecko pristupuje až ako k poslednému prostriedku. Podľa ministerstva vnútra sa väčšina odmietnutých žiadateľov vracia do krajiny pôvodu dobrovoľne.

Do Nemecka tento rok dorazilo už viac než milión migrantov, väčšinou z Blízkeho východu a severnej Afriky. V Nemecku sa o udelenie azylu uchádza tiež množstvo ľudí z iných častí sveta, napríklad aj z balkánskych krajín ako je Kosovo alebo Čierna Hora.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Nemecko #utečenci #deportácia