Po zosuve bahna a stavebného odpadu v Číne je 91 nezvestných

Najmenej 91 ľudí je nezvestných v meste Šen-čen na juhovýchode Číny po nedeľňajšom rozsiahlom zosuve pôdy, ktorý zavalil 33 budov. Informovala o tom štátna agentúra Nová Čína.

21.12.2015 14:47
Čína, zosuv pôdy Foto: ,
Záchranári hľadajú preživších po zosuve pôdy v Šen-čene.
debata

Na priemyselnom predmestí Šen-čenu sa v nedeľu zviezla veľká hromada bahna a stavebného odpadu z preplnenej skládky, ktorá mala byť už vo februári uzavretá, uviedol spravodajský server miestnej vlády. Robotníci z postihnutej lokality vyhlasujú, že odpad bol na skládku navážaný aj po februárovom vypršaní termínu.

Očakáva sa, že medzi nezvestnými najmenej 59 mužmi a 32 ženami budú mŕtvi, ale žiadne telá sa zatiaľ nenašiel. Po nezvestných pátra takmer 3000 záchranárov so psami a tiež bezpilotné lietadlá. Záchranné tímy sa údajne sústreďujú na niekoľko oblastí, kde prístroje zaregistrovali známky života.

Bahno vraj pokrylo územie o rozlohe 380 000 štvorcových metrov, na výšku siaha až do desiatich metrov. Zrovnaných so zemou bolo 14 tovární, 13 nižších budov a tri ubytovne v priemyselnej zóne na severozápadnom okraji mesta. Asi tisícku ľudí, teda väčšina obyvateľov postihnutého predmestia Šen-čenu, včas evakuovali do bezpečia. Podľa agentúry Nová Čína z bahna vytiahli 14 preživších.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang nariadil oficiálne vyšetrenie katastrofy, ktorá zasiahla jedno z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich čínskych miest. Žiadne zahraničné firmy údajne zasiahnuté neboli. Pred viac ako rokom jeden z vládnych denníkov zverejnil varovanie, že v Šen-čene čoskoro nebude miesto na skládky materiálu, ktorý za sebou zanecháva rýchle budovanie nových stavieb. Okrem nových domov v meste vzniká napríklad rozsiahla sieť metra.

„Šen-čen má 12 skládok a miesto na nich vystačí len do budúceho roka,“ napísal oficiálny denník Shenzhen Evening Post v októbri 2014.

Početnosť priemyselných nešťastí v Číne v poslednej dobe vyvoláva otázky o dodržiavanie bezpečnostných opatrení po 30 rokoch rýchleho rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta. Pred štyrmi mesiacmi pri mohutnom výbuchu chemikálií v severočínskom prístave Tchien-ťin prišlo o život viac ako 170 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #zosuv pôdy