NATO musí odpovedať na hrozby z juhu aj východu

Zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow vidí výzvy pre Severoatlantickú alianciu na východe aj juhu. Na summite východoeurópskych lídrov Bukurešti hovoril o tom, akú úlohu hrá NATO pri riešení konfliktu v Sýrii, aj o tom, ako ďalej vo vzťahu s Ruskom.

21.12.2015 16:09
Alexander Vershbow, NATO Foto:
Zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow
debata (78)

Vershbow tiež vysvetľuje, aké témy bude riešiť aliancia na summite v júli 2016 vo Varšave. Rozhovor s ním vznikol v rámci projektu Defence Matters, na ktorom sa podieľa aj denník Pravda.

"Čo sa týka konfliktu v Sýrii, tak momentálne naši členovia pôsobia v rámci štruktúry koalície vedenej USA, nie prostredníctvom NATO. Nikto nenavrhuje rozšírenú úlohu pre alianciu. Môžeme však pomáhať pri boji s radikalizáciou a nestabilitou v regióne prostredníctvom toho, čomu hovoríme budovanie obranných kapacít,“ povedal Vershbow. "Toto je potenciálny príspevok aj k riešeniu migračnej krízy. Lepšie podmienky na život a viac stability v našom susedstve znamená, že ľudia budú mať menej dôvodov odchádzať do Európy,“ povedal Vershbow.

Podľa druhého najvyššieho predstaviteľa NATO si musí Západ dávať pozor na pokusy Ruska rozdeliť jeho jednotu.

"Moskva využíva priame formy politického vplyvu, ale tiež podporuje protizápadné mimovládne organizácie a dokonca politické strany. Nie je to len zodpovednosť NATO. Každá krajina by mala byť veľmi obozretná. Musíme spolupracovať v NATO a EÚ, aby sme odvrátili ruskú snahu rozdeliť nás a podkopať našu politickú vôľu,“ tvrdí Vershbow.

Celý rozhovor (v angličtine) si prečítajte na www.defencematters.org

odkaz
Defense Matters, NATO

Projekt Defence Matters vznikol v spolupráci s európskymi médiami OnAlert (Grécko), Foreign Policy (Rumunsko), LETA News Agency (Lotyšsko)

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Defence Matters #Alexander Vershbow