Španielsko: Po voľbách je všetko otvorené

Pokúsim sa zostaviť stabilnú vládu, vyhlásil Mariano Rajoy, španielsky premiér a líder Ľudovej strany (PP), ktorá vyhrala víkendové parlamentné voľby. S jeho pokusom súhlasí aj Pedro Sánchez, šéf socialistov (PSOE), ktorí obsadili druhú priečku.

22.12.2015 07:24
Mariano Rajoy Foto:
Mariano Rajoy.
debata

„Pokúsiť sa zostaviť nový kabinet musí víťazná politická formácia,“ lakonicky konštatoval v pondelok Sánchez. Pritom možno už myslel na niečo úplne iné. Napríklad, ako špekuluje denník Le Monde, na tajné rokovanie o možnom vlastnom kabinete s ostatnými ľavicovými silami.

S tretím v poradí, hnutím Podemos (Môžeme) a štvrtým subjektom, liberálnym Ciudadanos (Občania). A tak jedinou istotou po vyhlásení oficiálnych výsledkov hlasovania je vlastne neistota. Ak nerátame istotu, ako pripomína AFP, podľa ktorej v moderných španielskych dejinách prvý raz nemôže vzniknúť jednofarebná väčšinová vláda.

Výsledky volieb totiž pochovali systém politiky vlády dvoch strán, ktorá trvala 30 rokov. Od pádu režimu diktátora Franca. Napríklad v roku 2011 získali ľudovci a socialisti spolu 73,3 % hlasov.

V nedeľu to bolo už iba niečo viac ako 50 %. Pritom vládnutie iba dvoch subjektov je podľa znalcov možné iba v prípade, ak obe strany majú „pod kontrolou“ dve tretiny voličských hlasov.

Viacerí pozorovatelia sú preto opatrní v predpovediach o zložení budúceho kabinetu. Hlavne preto, lebo ľudovci vraj ako víťaz vlastne prehrali, stratiac absolútnu väčšinu a skutočným víťazom je ľavicový Podemos Pabla Iglesiasa.

A tu kdesi treba hľadať korene jeho sebavedomých vyhlásení, ako napríklad: „Ani aktívnym hlasom, ale ani pasívne Podemos nepodporí PP v jeho snahe vládnuť.“ Podľa Iglesiasa sa „rodí nové Španielsko“, v ktorom je jeho strana pripravená hrať povestný jazýček na politických vážkach. V tomto smere si však „fandí“ aj šéf liberálnej strany Ciudadanos.

„Budeme rozhodujúcou silou pri tvorbe väčšinového kabinetu, ktorý bude schopný zmeniť túto krajinu,“ cituje Reuters lídra strany Riveru. Ešte nedávno pritom odmietal akýkoľvek podiel na vláde so žiadnou zo „zabehaných“ strán.

Podľa viacerých španielskych médií existujú iba dve možnosti. Prvou je vznik ľavicovej vlády socialistov s podporou hnutia Podemos a liberálmi z Ciudadanos. Mali by v parlamente 199 kresiel, čo by pohodlne stačilo na fungovanie kabinetu.

Otázkou je, či by dokázala spomínaná „trojka“ pokračovať v úspešnom ekonomickom raste, ktorý dokázali ľudovci. Aj keď za cenu nepopulárnych opatrení a stále vysokej nezamestnanosti, ktorá je po Grécku druhou najvyššou v EÚ. Navyše prípadná trojkoalícia by musela rátať s prekážkou pri presadzovaní nových zákonov.

Je ňou absolútna väčšina ľudovcov v Senáte, hornej komore parlamentu. A to by bola poriadna brzda napríklad v prípade ľavičiarov z Podemos, ktorí chcú Španielom ponúknuť „cestovnú mapu“. Mala zmeniť politický systém v krajine.

Druhou možnosťou v úsilí vytvoriť novú vládu je veľká koalícia. Aká je napríklad v Nemecku. Tam má však dlhoročnú tradíciu, čo nie je španielsky prípad. Tým skôr, že pravicový PP aj socialisti z PSOE v predvolebnej kampani, ale aj po voľbách, takúto možnosť radikálne odmietli.

Ako pre agentúru Bloomberg povedal barcelonský politológ José Ramón Pin, „ideálnym východiskom stabilizujúcim situáciu, by mohla byť samozrejme tzv. veľká koalícia“. Zároveň dodal, že je to "málo pravdepodobné“.

V hre je ešte aj tzv. katastrofický scenár. V takom prípade problémové a dlhotrvajúce formovanie kabinetu by vyústilo do vzniku nestabilnej vlády, a to by sa mohlo skončiť predčasnými parlamentnými voľbami. Aj denník Le Monde je v tomto smere pesimistický, keď pokus Rajoya zostaviť vládu charakterizoval ako „nesplniteľnú misiu“.

Viac svetla do politickej povolebnej spleti by mohlo 13. januára priniesť prvé rokovanie nového parlamentu. Malo by dať odpoveď aj na otázku, či okrem krízy systému vládnutia dvoch strán nejde aj o generačnú výmenu na španielskej politickej scéne. Šesťdesiatročný premiér Rajoy má totiž proti sebe opozičných lídrov, ktorí nemajú ešte ani štyridsať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Španielsko