Do Európy prišiel už milión utečencov

Spolu s Európanmi bude na Vianoce na starom kontinente už viac ako milión nových utečencov, ktorí prišli len v tomto roku.

23.12.2015 09:17
migranti, utečenci, vianoce Foto: ,
Utečenecké deti zo Sýrie sa hrajú stolný futbal pri Vianočnom stromčeku v evanjelickom kostole v nemeckom Oberhausene.
debata (26)

„Symbolický míľnik jedného milióna migrantov bol pokorený minulý utorok, keď po námorných a suchozemských trasách ich počet dosiahol 1 005 504,“ informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Vychádzala pritom zo štatistických údajov krajín ležiacich na vonkajších hraniciach Európskej únie, ako je Bulharsko, Taliansko, Cyprus, Malta, Grécko a Španielsko. V porovnaní s rokom 2014 ide o štvornásobný nárast. Najviac utečencov pochádza zo Sýrie, ktorých je skoro polovica.

Podľa IOM prišlo do Európy v tomto roku 972-tisíc migrantov po morských trasách do Grécka, Bulharska, Talianska, Španielska, na Maltu a Cyprus. Ďalších 34-tisíc utečencov prišlo do Európy po súši z Turecka. Viac ako 450-tisíc sú Sýrčania. Na druhom mieste sú Afgánci – 190-tisíc. Z Iraku prišlo na náš kontinent asi 70-tisíc ľudí. V súvislosti s pokračujúcou vlnou migrácie do Európy televízia CT24 pripomenula, že „túžba po bezpečí a lepšom živote v Európe stála doteraz život takmer 3 700 ľudí“. Väčšina sa utopila pri pokuse prekonať Stredozemné more zo severnej Afriky do Talianska či Egejské more z Turecka na grécke ostrovy.

Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) predpokladá, že podobný vývoj prinesie aj nasledujúci rok. Ibaže IOM tvrdí, že dnes ťažko v tomto smere niečo predpovedať. Pritom šéf organizácie William Lacy Swing si dokonca myslí, že migrácia je „nevyhnutná“, „potrebná“ a „žiadúca“. „Proces migrácie musí byť legálny, bezpečný a spoľahlivý nielen pre utečencov, ale aj pre krajiny, ktoré sa stanú ich novou vlasťou,“ vyhlásil Swing.

Utečenecká cunami do Európy má však aj inú ako humanitárnu podobu. Ako v pondelok informoval nemecký denník Bild, tamojšie spravodajské služby odhalili v Nemecku malú skupinu migrantov s falošnými sýrskymi cestovnými pasmi. Podobajú sa tým, ktoré polícia našla na mieste parížskych teroristických útokov z 13. novembra. Podľa zdroja citovaného novinami je v súčasnosti na nemeckom území asi 12 ľudí, ktorí mali falošné pasy z dielne nachádzajúcej sa vo východosýrskom meste Rakka. Dokumenty majú rovnaký rukopis ako tie, ktoré sa našli pri telách dvoch samovražedných atentátnikov v Paríži. Polícia však vraj netuší, kde sa v súčasnosti nachádza spomínaných 12 osôb. Podľa Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) pri vstupe do krajiny sa nepodarilo zaregistrovať približne až 290-tisíc osôb. Dôvodom je preťaženosť príslušných úradov.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #utečenci