Francúzsko schválilo návrh reformy ústavy kvôli výnimočnému stavu

Francúzska vláda schválila návrh reformy, ktorá by do ústavy mala začleniť výnimočný stav. Jeho podmienky totiž doteraz upravuje len bežný zákon, čo umožňuje jeho napadnutia na súde. Vo Francúzsku začal platiť výnimočný stav bezprostredne po teroristických útokoch z 13. novembra, ktorým padlo v Paríži za obeť 130 ľudí.

23.12.2015 15:02
debata (3)

Zmenu ústavy prezident François Hollande prisľúbil krátko po parížskych atentátoch. Teraz návrh zamieri do parlamentu. K jeho schváleniu je treba trojpätinovú väčšinu poslancov oboch komôr parlamentu, teda Národného zhromaždenia a Senátu.

V súčasnosti platný výnimočný stav vyhlásil prezident Hollande bezprostredne po novembrových útokoch. Na konci novembra jeho predĺženie o tri mesiace schválili obe komory francúzskeho parlamentu.

Na základe výnimočného stavu môže napríklad polícia vykonávať razie aj bez súdneho povolenia alebo zabavovať aj legálne zhotovené zbrane a úrady môžu zakazovať radikálne organizácie, mazať webové stránky alebo rušiť verejné zhromaždenia.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve nedávno oznámil, že kvôli útokom sa od vyhlásenia výnimočného stavu uskutočnilo 2 700 domových prehliadok a 287 ľuďom bolo nariadené domáce väzenie. V utorok francúzska Ústavná rada, teda obdoba ústavného súdu, na základe sťažnosti rozhodla, že úrady ukladaním domáceho väzenia neporušujú zákony.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #ústava #výnimočný stav