Rusko údajne udržiava v rámci boja proti IS kontakty s Talibanom

Rusko udržuje v záujme boja s IS otvorené komunikačné kanály na výmenu informácií s afganským Talibanom. Ruskej agentúre Interfax to v stredu povedal kremeľský splnomocnenec Zamir Kabulov. Záujmy Moskvy a Talibanu sa podľa neho "objektívne pretínajú".

23.12.2015 16:18
debata (67)

„Existujú komunikačné kanály, ktoré slúžia na výmenu informácií (medzi Ruskom a Talibanom),“ povedal ruskej agentúre Kabulov, ktorý je splnomocnencom prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan. „Záujmy Talibanu sa objektívne pretínajú s našimi,“ dodal.

Rusko je podľa Kabulova takisto pripravené dodávať Afganistanu zbrane. Bude to robiť „opatrne a predovšetkým na komerčnej báze“, vyhlásil ruský diplomat.

Kabulov už začiatkom decembra ruským novinárom povedal, že Moskva vyhodnocuje žiadosti afganskej vlády o dodávky zbraní, „aj keď je zrejmé, že hlavná úloha v tomto smere pripadá Spojeným štátom“.

Doterajšie ruské dodávky do Afganistanu sú podľa neho „dostatočne vyčerpávajúce“. Žiadosti z Afganistanu sa vraj posudzujú, „všetko sa odohrá po etapách,“ dodal.

V Afganistane podľa ruských médií v poslednom čase silnie súperenie medzi bojovníkmi Talibanu a IS. Ten svoje pozície posilnil najmä na východe krajiny a ovláda údajne niekoľko okresov južne od východoafghánskeho mesta Dželálábád. V oblasti údajne operuje na 1 600 ozbrojencov, ktorí prisahali vernosť IS.

Rusko aktivizáciu bojov v Afganistane sleduje s veľkým znepokojením. Moskva sa obáva prenikania extrémistov cez postsovietske štáty do Ruska a snaží sa posilňovať spoluprácu s armádami Tadžikistanu a Kirgizska. Na základniach v oboch stredoázijských krajinách pôsobia stovky ruských vojakov.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Rusko #Taliban