Po zosuve pôdy v Barme päť mŕtvych a desiatky nezvestných

Niekoľko desiatok ľudí je nezvestných po zosuve pôdy v bani na ťažbu jadeitu na severe Barmy. Podľa denníka Bangkok Post sa od piatku, kedy sa nešťastie stalo, našli telá piatich ľudí. Ide už o druhé vážne nešťastie tohto druhu počas krátkej doby.

26.12.2015 09:05
debata

„Záchranári začali svoju prácu. Pátrame po telách a zatiaľ sme ich našli päť. Svedkovia hovoria, že je nezvestných až 50 osôb,“ povedal denníku Tin Schweich Myin z mesta Pchakan, pri ktorom sa baňa nachádza.

V oblasti Pchakanu, ktorý leží v Kačjinskom štáte, sa ťaží 90 percent svetovej produkcie jadeitu, po ktorom je veľký dopyt najmä v Číne. Operuje tu zhruba 800 banských spoločností, z ktorých desať najväčších je v čínskych rukách.

V minulých mesiacoch začali vznikať v kopcoch na severe Barmy narýchlo nové bane, pretože firmy sa snažia vyťažiť čo najviac jadeitu ešte predtým, ako sa budúci rok moci ujme nová vláda, ktorá chce sprísniť podmienky v baniach na jadeit. Táto nová ťažobná horúčka vytláča miestnych dedinčanov z ich domovov. Vznikajú tiež veľké skládky hlušiny a práve zosuv jednej z nich je príčinou piatkového nešťastia.

Na konci novembra si viac ako stovku obetí vyžiadal zosuv pôdy pri jadeitovej bani na severe Barmy. Zosuv postihol predovšetkým obyvateľov desiatok provizórnych prístreškov, ktorí v mieste preosievali a preberali hlušinu a odpad z bane a hľadali tam úlomky na predaj.

Oblasť piatkovej katastrofy je vyhlásená ako jedno z najlepších nálezísk jadeitu najvyššej kvality za niekoľko miliárd dolárov ročne. Podľa medzinárodnej organizácie Global Witness väčšina zisku z predaja barmského jadeitu, ktorý vlani dosiahol odhadom 31 miliárd dolárov (787,3 miliardy Sk), však putuje spoločnostiam a osobám prepojeným s predákmi niekdajšej vojenskej vlády.

Oblasť Pchakan tak zostáva naďalej chudobná a miestni ľudia riskujú život hľadaním jadeitu vo vyťaženej odpadovej hornine pri rozsiahlych banských komplexoch. V minulom roku boli pri tejto činnosti zmrzačené či zabili desiatky ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Barma #zosuv pôdy