Povstalci v Sýrii dobyli kľúčovú priehradu a vytlačili islamistov

Spojenými štátmi podporovanej aliancii kurdských a arabských povstaleckých skupín sa v Sýrii podarilo dobyť kľúčovú priehradu, ktorú doteraz ovládali ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS). Odrezali tak islamistov od ich hlavnej zásobovacej trasy cez rieku Eufrat. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie povstalcov.

26.12.2015 17:37
debata (206)

Sýrskym rebelom v bojoch o priehradu zo vzduchu pomáhali lietadlá spojencov na čele so Spojenými štátmi, ofenzíva trvala asi štyri dni. Podľa jedného z povstaleckých veliteľov obsadenie priehrady pomôže izolovať od seba mestá pod nadvládou islamistov v provincii Halab od miest na východ od rieky Eufrat, kde sa nachádza aj bašta islamistov, mesto Rakka.

Povstalci z organizácie, ktorá si hovorí Demokratické sily Sýrie, v bojoch výrazne pokročili cez noc a v sobotu popoludní mali priehradu ležiacu 22 kilometrov proti prúdu od mesta Rakka pod kontrolou.

K Demokratickým silám Sýrie patrí väčšina oddielov Sýrskej slobodnej armády, ktorá bojuje proti prezidentovi Assadovi od začiatku povstania. Súčasťou organizácie sú aj kurdské milície YPG.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #IS