Tornáda si v USA vyžiadali 28 mŕtvych, tisíce ľudí sú bez prúdu

Najmenej 28 mŕtvych si podľa aktuálnej bilancie vyžiadali počas vianočných sviatkov búrky na juhovýchode Spojených štátov. Texas, ktorý očakáva snehovú fujavicu, pri ktorej by mohlo napadnúť až 35 centimetrov snehu, medzitým ohlásil štyroch mŕtvych po vyčíňaní tornáda. V noci na nedeľu o tom informovala agentúra Reuters.

27.12.2015 08:10 , aktualizované: 17:24
tornádo, usa, blesk Foto: ,
Tornádo v okrese Jefferson County v Alabame zničilo množstvo domov.
debata (2)

Tornádo v Texase udrelo v Garlande, ktorý je vzdialený asi 25 kilometrov severovýchodne od Dallasu. Polícia uviedla, že počas tornáda zahynuli pri dopravných nehodách štyria ľudia. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby z bezpečnostných dôvodov nejazdili na cesty, pokiaľ to nie je nutné.

Na sedem texaských okresov podľa amerických meteorológov útočí osem tornád. Víchrica ničí budovy, rozvodnené rieky zaplavujú cesty a železničné trate. O počte zranených zatiaľ záchranári nemajú prehľad. Bez prúdu je asi 30-tisíc ľudí.

V štáte Mississippi zahynulo desať ľudí. Doteraz úrady uvádzali osem obetí, v sobotu však našli telá dvoch ľudí nezvestných od stredy. Jedného mŕtveho v sobotu ohlásila Alabama.

Kým Mississippi, Tennessee a Arkansas postihli tornáda, sever Texasu, takzvaný región Panhandle sa pripravuje na prívaly snehu. Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala výstrahu pred historickou snehovou búrkou. Varovanie vydali na noc zo soboty na nedeľu miestneho času (nedeľa ráno a dopoludnia SEČ).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Tornádo