Polícia zrejme v Sarajeve zabránila útoku so stovkou obetí

Bosniansky prokurátor pre boj s terorizmom potvrdil, že skupina islamistov, ktorú v krajine zadržali tento týždeň, plánovala spáchať koncom roka v Sarajeve útok so stovkou obetí na životoch. V noci na nedeľu o tom informovala bosnianska televízia RTRS.

27.12.2015 09:16
debata (2)

Bosnianska polícia zatkla v utorok 11 osôb podozrivých zo spolupráce s militantnou skupinou Islamský štát (IS) a s jej ozbrojencami bojujúcimi v Sýrii a Iraku. Sarajevský súd v piatok nariadil uvaliť na osem z 11 zadržaných 30 dní trvajúcu väzbu.

Prokurátor Dubravko Campara uviedol, že k teroristickému útoku malo dôjsť počas koncoročných sviatkov. Advokáti podozrivých však toto tvrdenie odmietli ako žart a vyhlásili, že ich mandanti len praktizovali svoju vieru.

Podozriví sa podľa prokuratúry stretávali v modlitebni, ktorá bola v nimi prenajatom dome na sarajevskom predmestí. Po ich zadržaní prokuratúra zverejnila fotografiu, ktorá zachytávala fotografiu so zástavou IS zavesenou v modlitebni. Počas razie polícia v objekte neobjavila žiadne výbušniny. Našla a zhabala však množstvo dôkazov potvrdzujúcich ich „úzke prepojenie“ na sieť týchto militantov, konštatuje sa vo vyhlásení prokuratúry.

Na koordinovanej operácii sa podľa informácií zverejnených regionálnou televíziou zúčastnilo zhruba 100 policajtov. Policajná akcia sa konala vo viacerých štvrtiach Sarajeva.

Do Iraku a Sýrie vycestovalo v uplynulých rokoch za džihádom okolo 150 Bosniakov. Viac než 50 z nich sa z Blízkeho východu vrátilo a takmer 30 ich zahynulo v boji, evidujú vládne štatistiky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #islamisti #bosna #Sarajevo