Napriek prímeriu zomreli pri incidentoch v Donbase dvaja ľudia

Dvaja ľudia prišli v Donbase za posledných 24 hodín o život napriek nedávno vyhlásenému vianočnému prímeriu. V obci Zajceve severne od Donecka zabila črepina granátu staršiu ženu, v nespresnenej časti frontu padol ukrajinský vojak a ďalší traja sa zranili. Incidenty sú hlásené tiež z nárazníkovej zóny pri Mariupole.

27.12.2015 15:17
debata (30)

Podľa oznámenia ukrajinskej armády pokračovali boje aj v sobotu a nedeľu severne od Donecka, na zrejme najcitlivejšom mieste asi 500 kilometrov dlhej frontovej línie. Povstalci ostreľovali mínometmi obec Zajceve a niekoľko granátov dopadlo do jej centra. Jedna staršia žena na mieste zahynula. Vzbúrenci vraj neskôr do bojov nasadili aj granátomety a tanky.

Incidenty v Zajceve potvrdilo aj velenie povstaleckých síl. Armáda podľa separatistov viedla paľbu okrem tejto obce aj na severnom predmestí Donecka. Útoky ukrajinských vojakov sa vraj obišli bez obetí.

Štáb ukrajinskej protipovstaleckej operácie oznámil, že na bližšie nespresnenom mieste frontu zahynul ukrajinský vojak a ďalší traja sa zranili. Podľa hovorcu Oleksandra Motuzjanyka separatisti cez víkend porušili pokoj zbraní v 66 prípadoch.

Krízová situácia vznikla okolo dediny Kominternove, ktorá leží v nárazníkovej zóne medzi pozíciami armády a povstalcov východne od mariupolského prístavu. Podľa Kyjeva obsadila v rozpore s mierovými dohodami demilitarizovanú obec ťažko vyzbrojená povstalecká jednotka. Separatisti tvrdia, že Kominternove je teraz vystavené trvalej paľbe ukrajinských vojsk.

Aby potvrdili svoju verziu neprehľadných udalostí, pozvali povstalci do obce monitorovaciu skupinu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Kvôli opakujúcim sa incidentom sa podľa povstaleckej agentúry DAN dostala delegácia do Kominternove až na druhý pokus, misiu však v nedeľu predčasne ukončila paľba ukrajinského ostreľovača. Ohrozený bol údajne námestník „ministra obrany“ doneckej povstaleckej vlády Eduard Basurin, ktorý delegáciu sprevádzal.

Podľa Kyjeva je napätie okolo Kominternove dôsledkom povstaleckých provokácií. Pre misiu OBSE bola pripravená pasca, do ktorej kontrolórov chceli nalákať vzbúrenci prezlečení do uniforiem ukrajinskej armády, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Členov kontrolnej skupiny mali vzbúrenci pozabíjať a zo zodpovednosti potom obviniť Kyjev.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #prímerie #Ukrajina