Kremeľ nevylúčil rozhovory o Ukrajine v "normandskom formáte"

Moskva nevylučuje, že do konca roka by sa mohli uskutočniť telefonické rokovania o ukrajinskej kríze medzi najvyššími predstaviteľmi Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska. Podľa agentúry Reuters to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

28.12.2015 14:17
debata (104)

„Nevylučujeme, že telefonické kontakty medzi lídrami normandského kvarteta sa uskutočnia ešte do Nového roka,“ uviedol Peskov. O „normandskom formáte“ rokovania sa hovorí od minulého júna, kedy spolu zástupcovia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny počas osláv vylodenia spojencov za druhej svetovej vojny v Normandii prvýkrát hovorili o ukrajinskej krí­ze.

Na Ukrajine zatiaľ platí vianočné prímerie medzi proruskými povstalcami a ukrajinskou armádou, napriek tomu prišli cez víkend o život dvaja ľudia. Podľa oznámenia ukrajinskej armády boje pokračovali aj v sobotu a nedeľu severne od Donecka, na zrejme najcitlivejšom mieste asi 500 kilometrov dlhé frontovej línie.

Na východe Ukrajiny sa bojuje od vlaňajšieho apríla a prímerie bolo s väčším či menším úspechom vyhlásené už trikrát. Za dobu bojov zahynulo 9-tisíc ľudí a približne dva milióny ďalších museli opustiť svoje obydlia.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Dmitrij Peskov