Radikáli z Boko Haram zabili v Nigérii ďalších najmenej 50 ľudí

Najmenej 20 ľudí zahynulo pri bombovom útoku islamistov z hnutia Boko Haram na mešitu v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie. Uviedli to podľa agentúry Reuters miestne úrady. Atentát nastal po tom, čo bojovníci Boko Haram v nedeľu večer po niekoľkých mesiacoch opäť zaútočili na mesto a zabili na jeho predmestí asi 30 ľudí.

28.12.2015 15:28
debata (1)

Vojaci podľa vládnych médií v nedeľu „zachytili a zničili“ desiatku samovražedných útočníkov. Aspoň jednému samovrahovi sa však v pondelok podarilo odpáliť sa s náložami na tele v mešite na západnom predmestí Maiduguri. Explózia podľa miestnej agentúry NEMA zranila najmenej 90 osôb.

V nedeľu začali povstalci paľbu z troch kamiónov a hádzali granáty, aby podpálili domy pri kasárniach. Podľa očitých svedkov sa dve samovražedné atentátničky vyhodili do povetria, keď vojaci útok odrážali. Keď ľudia utekali a vojaci sa zapojili do prestrelky, jedna zo žien, ktorá predstierala, že je obeťou Boko Haram, sa odpálila uprostred jednej rodiny. Druhá atentátnička sa potom zapojila do prestrelky a tiež sa vyhodila do povetria. Medzi mŕtvymi je vraj aj starosta obce Duwari a jeho desať detí.

V blízkosti sa nachádza vojenská základňa, ktorú povstalci v minulosti niekoľkokrát napadli. V januári 2014 z nej rebeli oslobodili stovky zajatcov.

Teraz armáda odpovedala na útok povstalcov aj paľbou z diel, čím ich donútila k ústupu. Obyvatelia z okolia ušli do iných častí mesta. „Všetci sme včera utiekli po tom, čo naše domy začali horieť. Dnes ráno sme sa vrátili a keď sme počítali ľudí, ktorí zostali pod troskami domov, vybuchla bomba,“ citoval Reuters miestneho obyvateľa.

Vojenská ofenzíva tento rok vytlačila milície Boko Haram z väčšiny územia, ktoré dobyli v posledných rokoch. Islamisti sa snažia získať späť predovšetkým Maiduguri, kde hnutie Boko Haram vzniklo. Ich novou stratégiou je predovšetkým útočiť na trhovisko, autobusové zastávky, dediny a ďalšie miesta s väčším počtom ľudí.

V piatok večer ozbrojenci Boko Haram vtrhli na východe krajiny do dediny Kimba, kde strieľali po obyvateľoch a zapaľovali domy. Zabili najmenej 14 ľudí a mnohých ďalších zranili, uviedla agentúra AFP.

Nigérijskí islamisti majú od začatia svojej vzbury pred šiestimi rokmi na svedomí smrť asi 20-tisíc Nigérijčanov, uviedla agentúra AP. Boko Haram útočia tiež v susedných krajinách, ktoré pomáhajú nigérijskej vláde v boji proti islamistom. V severnej oblasti Kamerunu sa v pondelok odpálili dve samovrahyne, ktoré však nikoho okrem seba nezabili. Snažili sa dostať na trhovisko v meste Boko, ale bezpečnostné sily im v tom zabránili. Jeden z policajtov sa pri explóziách ľahko zranil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria