Vyšetrovatelia vraj poznajú objednávateľa vraždy Nemcova

Ruskí vyšetrovatelia označili za objednávateľa a organizátora vraždy opozičného politika Borisa Nemcova bývalého dôstojníka čečenského práporu Sever Ruslana Muchudinova, po ktorom vyhlásili medzinárodné pátranie. Advokát pozostalých však označil tento krok za manéver, ktorý má odviesť pozornosť od skutočných vinníkov z najbližšieho okolia čečenského vládcu Ramzana Kadyrova.

29.12.2015 12:11
Nemcov Boris Foto: ,
Na mieste, kde zavraždili opozičného politika Borisa Nemcova, stále horia sviečky.
debata (8)

„Voči Muchudinovovi, ktorý sa javí byť objednávateľom a organizátorom zločinu (…), ako aj voči ďalším nezisteným osobám plánujeme viesť oddelené vyšetrovanie," povedal hovorca vyšetrovateľov Vladimir Markin.

Ostatní podozriví z nájomnej vraždy Nemcova – Zaur Dadajev, Anzor a Šadid Gubaševovci, Temirlan Eskerchanovov a Chamzat Bachajevov – si podľa Markina vypočujú definitívne obvinenie ešte v utorok.

Stíhanie ďalšieho podozrivého, Beslana Šavanova, bolo minulý mesiac ukončené, pretože sa pri zatýkaní v čečenskej metropole Groznom vyhodil do povetria.

Vyšetrovanie sa má podľa Markina skončiť budúci mesiac, čo znamená, že vyšetrovatelia odovzdajú prípad súdu. „Spoluvinu všetkých obvinených potvrdzujú zhromaždené dôkazy, ako aj viac ako 70 znaleckých posudkov a výsluchy svedkov," povedal hovorca.

Advokát Nemcovej dcéry Vadim Prochorov zapochyboval o úlohe, ktorú vyšetrovatelia prisúdili Muchudinovovi. „Áno, mohol byť organizátorom na najnižšej úrovni. Ale vraždu si objednali vysoko postavení ľudia," povedal. Vyšetrovatelia tak podľa advokáta postupujú, „aby odviedli pozornosť od najbližšieho okolia Kadyrova", nehovoriac o tom, že ani netušia, kde sa Muchudinov skrýva.

Podľa médií by to mohlo byť v arabských emirátoch alebo v Čečensku, kde vraj našiel útočisko aj ďalší nedolapený podozrivý, bývalý veliteľ roty z práporu Sever Ruslan Geremejev. Muchudinov vraj bol jeho vodič.

Podľa vyšetrovateľov Muchudinova usvedčujú výpovede obvinených Zaura Dadajeva a Anzora Gubaševa, podľa ktorých im za vraždu politika ponúkol 25 miliónov rubľov.

Päťdesiatpäťročný Nemcov bol zastrelený 27. februára na moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa. Opozícia z vraždy niekdajšieho reformného vicepremiéra obviňuje ruské vedenie, vrátane prezidenta Vladimira Putina.

Nemcov dlhodobo Kremeľ kritizoval, a to aj za prístup k ukrajinskej kríze. Kým bol zavraždený, chystal sa publikovať dôkazy o zapojení ruských ozbrojených síl do bojov na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov. Publikáciu, ktorá sumarizuje doteraz známe fakty a podozrenia, neskôr dokončili a zverejnili Nemcovi spolupracovníci.

Moskva zapojenie do konfliktu popiera, aj keď prezident Vladimir Putin tento mesiac pripustil, že Rusko má na východe Ukrajiny svojich ľudí, ktorí plnia vojenské úlohy. Ale poprel, že by Rusko do Donbasu vyslalo jednotky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Kremeľ #Boris Nemcov